Connect with us

България

„Хофбург“ – резиденцията на австрийския президент

Публикувана

на

Държавният глава е върховен представител на държавата. Той персонифицира приемствеността и легитимността на държавата. Законодателният орган на страната може да отнеме правомощията на държавния глава чрез импийчмънт. Реалните функции и правомощия на държавния глава се различават чувствително в различните държави и исторически периоди в зависимост от формата на държавно управление. В САЩ, като президентска република, държавният глава е и глава на изпълнителната власт. В Германия, като парламентарна република, държавният глава има само представителни функции, а в Русия, като полупрезидентска република, държавният глава може да разпуска законодателния орган (Федералното събрание на Русия).

В това си високо качество държавният глава обитава съответно и една представителна сграда, с която често се олицетворява и държавата, например, Кремъл (Русия), Белият дом (САЩ), „Даунинг стрийт“ 10 и Бъкингамският дворец (Обединеното кралствo), Елисейският дворец (Франция) и други. Тези сгради сами по себе си представляват шедьоври на архитектурата.

 

Австрийският федерален президент (на немски: Österreichischer Bundespräsident) е федерален държавен глава на Австрия. Избира се директно чрез всеобщи преки избори на всеки шест години. Неговото седалище се намира в „Нойбургското крило“ на Императорския дворец „Хофбург“ във Виена.

Хофбург е бивш имперски дворец, използван за зимна резиденция на австрийското императорско семейство. Днес е официалната резиденция на австрийския президент. Дворецът е бил дом на едни от най-влиятелните личности в австрийската история, включително и на членовете на Халсбургската династия – владетели на Австрийската империя. В двореца е родена и френската кралица Мария-Антоанета. През септември 1938 г. в „Хофбург“ Адолф Хитлер официално оповестява аншлуса (присъединяването) на Австрия към Голяма Германия.

„Хофбург“ се използва като резиденция на Хабсбургите от 1279 година. В продължение на няколко века – от XIII до началото на XX в., „Хофбург “ претърпява множество реконструкции и разширения като резултат от растящата мощ на императорското семейство. Така се оформят отделните части на комплекса, строени по различно време и от различни владетели и в различни стилове – от барок и готика до ар нуво. В сегашния си вид дворцовият комплекс съществува от 1913 година. Той се състои от няколко сгради, разпростиращи се на обща площ от 240 000 кв. метра. В него има около 2600 зали и стаи.Сред тези сгради са Националната библиотека, Съкровищницата, Музеят на музикалните инструменти, училище по конна езда и други.

Днес в едно от крилата на двореца се помещава Етноложкият музей.

Особен интерес за посетителите представляват императорските апартаменти, музеят на Сиси и Сребърната колекция. Единадесетте апартамента са декорирани и обзаведени по най-висок стандарт и са исторически автентични. Те хвърлят светлина върху живота на едно от най-обсъжданите кралски семейства – император Франц Йосиф и Елизабет.

Пред двореца се намира Площадът на героите, на който две фигури привличат вниманието. Едната е на Евгений Савойски възседнал кон, които е известен с участието си в разгрома на турската армия през XVIII век. Другата фигура е на ерцхерцогът Карл, който разбива Наполеон в битката при Аспер.

От 26 януари 2017 г. Александър Ван дер Белен (на немски: Alexander Van der Belen) – политик и икономист, е президент на Австрия. Той е роден на 18 януари 1944 г. във Виена (тогава в Германия, а днес в Австрия). Ван дер Белен е почетен професор по икономика във Виенския университет.

Бивш член на Социалдемократическата партия Ван дер Белен става член на Австрийския национален съвет на австрийската Зелена партия през 1994 година. На 13 декември 1997 г. става федерален говорител и през 1999 г. става председател на парламентарната група на Зелените в Националния съвет. Той подава оставка след изборите от септември 2008 г., когато Зелените загубват гласовете си за първи път от десетилетие. През 2010 г. става комисар на Виена, отговарящ за университетите и изследванията, и през 2012 г. напуска парламента и се присъединява към градския съвет на Виена.

Австрия, официално Република Австрия (на немски: Republik Österreich или само Österreich) е вътрешноконтинентална страна, разположена в Централна Европа. Тя граничи с Лихтенщайн и Швейцария на запад, Италия и Словения на юг, Словакия и Унгария на изток, Германия и Чехия на север. Населението на страната надхвърля 8.4 милиона, от които австрийците са 7.5 милиона. Официалният език в страната е австрийският стандарт на немския език, а други малцинствени езици с частичен официален статут са хърватският, словенският и унгарският.

Австрия е федерална полупрезидентска република начело с президент, който се избира пряко от народа за шест години. Страната е обявена за парламентарна демократично-федерална република през 1920 г. с приемането на Федералната конституция на Австрия. Политическата система на Втората република е базирана на тази конституция, която първоначално е била в сила от 1920 до 1929 г. и повторно е приета на 1 май 1945 година.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни