Connect with us

България

Хакер публикува лични данни на 2.25 млн. клиенти на „Лев инс“

Публикувана

на

Лични данни на 2.25 млн. души са изпратени до редакционната поща на „Капитал“ и други медии от хакер, ползващ псевдонима „Емил Кюлев“. Това съобщава изданието, което определя теча като най-големия в България от 2019 г. насам, когато бе хакната Националната агенция за приходите (НАП), и вероятно най-мащабният пробив в сигурността на частна компания. Хакерът твърди, че данните са добити чрез пробив в системата на най-голямата застрахователна компания по премиен приход в България „Лев инс“.

 

В базата данни се съдържат три имена на кирилица и латиница, ЕГН, номер на лична карта, адрес и в някои случаи мобилен номер. Данните включват и бивши клиенти на „Лев инс“, а вероятно и вече починали хора, защото ЕГН-тата достигат до 1925 г. Базата данни е систематизирана, като в нея могат да се намерят лични данни и на обществени лица като бившия главен прокурор Иван Гешев и настоящия изпълняващ длъжността Борислав Сарафов.

Предвид огромния брой записи може да се предположи, че в него влизат всички бивши и настоящи клиенти на „Лев инс“. За сметка на това няма никаква допълнителна информация – какъв застрахователен продукт са ползвали, в кой период са били клиенти, какъв е номерът на автомобила им. Същевременно хакерите в анонса си твърдят, че разполагат и с много повече информация, включително и с „пълното счетоводство на „Лев инс“, което показвало злоупотреби и източване чрез огромни месечни бонуси“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни