Connect with us

България

Град смени името си в Израел за да не го бъркат с Назарет

Публикувана

на

Израелски град, който често е бъркан с известния си съсед Назарет, където според християнските вярвания е израсъл Исус, смени името си с надеждата подобни грешки да бъдат избегнати, пише АФП.

След проучване, направено сред 10 000 жители на Назарет Илит (в превод Горен Назарет), беше единодушно одобрено предложението за новото име на града – Ноф Хагалил (в превод Изглед от Галилея), обяви кметът Ронен Плот.

Градът е получил одобрение от правителството преди шест месеца да извърши промяната на името. През това време специален комитет е избрал няколко имена, които били подложени на обществено обсъждане.

Назарет Илит е основан в края на 50-те години на миналия век само на 3 километра или на 10-минути път с кола от Назарет, като името му трябвало да бъде само временно.
„Временното название станало постоянно и причинило огромни обърквания“, заяви говорителят на местната кметска управа Орна Бухбут, която добави, че всеки градоначалник в 62-годишната история на града е опитвал и се е провалял при промяната на името на населеното място.

Назарет е най-големият арабски град в Израел, като населението му от 75 000 души е почти изцяло мюсюлманско и християнско. Населеното място посреща огромни тълпи от поклонници всяка година, дошли да видят мястото, където архангел Михаил е оповестил Дева Мария за раждането на Исус, и където се предполага, че е родният дом на Спасителя.

Ноф Хагалил, с население от около 50 000 души, основно евреи с руски корени, се отличава основно с бързото си разрастване. Според говорителя на местната община, Бухбут Назарет и неговия кмет Али Салем са приветствали смяната на името на своя съсед.

„Назарет е глобална марка с история на хиляди години“, заяви тя.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни