Connect with us

Свят

„Готвача на Путин“ набира затворници за „Вагнер“ и войната в Украйна

Публикувана

на

Шестмесечна служба, амнистия, с възможност за удължаване на договора, но и разстрел при бягство.

Така изглежда опитът за набор на наемници за най-известната руска частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“, публикуван от привърженици на най-известния критик на Кремъл Алексей Навални.

„Първият грях е дезертьорството. Никой не дава назад. Никой не се оставя в плен. При обучението ще ви кажат за двете гранати, които винаги трябва да носите в себе си“ – това заявява Евгений Пригожин пред цял плац със затворници в Русия.

Пригожин е човекът, който финансира т.нар. частна военна компания „Вагнер“ – групировка от бивши войници, които Русия използва като подкрепление или прокси-армия в Украйна, Сирия, Мали и др.

Руското законодателство забранява събирането на наемни войници и го третира като престъпление в своя Наказателен кодекс. Законът обаче не важи за Евгений Пригожин, който е сред близките доверени лица на руския президент и е известен като „готвача на Путин“.

Пригожин е и човекът, който издържа и т.нар. фабрика за тролове на Русия – т.нар. Агенция за интернет изследвания, чиито служители се занимават с масовото разпространение на пропаганда и дезинформация в социалните мрежи. Той е санкционирани от САЩ и от ЕС заради ролята си във войната в Украйна, намесата в президентските избори от 2016 г. и други нарушения.

Рекрутирането на нови наемници за „Вагнер“ не се прави сред бивши професионални военнослужещи – а сред осъдени престъпници.

Клипът, на който се вижда речта на Пригожин, е разпространен от Telegram-канала „Популярна политика“, подкрепящ Алексей Навални и неговия екип.

„Поразително. Изпратиха ни видео от затвор, в който „готвачът на Путин“ вербува безправни затворници. Изобщо не се притеснява. Разбира се, не им разказва, че участието като наемници също е престъпление. Или че незаконното освобождаване на престъпници също е престъпление. И никой няма да се върне жив“, коментират от „Популярна политика“.

Пригожин намеква за това, което ще се случи с бъдещите „вагнеровци“.

„Взимам ви живи. Но не винаги ви връщам живи“, казва той.

В замяна Пригожин им обещава, че „след половин година ще се върнете вкъщи, като ще получите помилване“.

„Който иска да остане с нас, остава с нас. Няма варианти да се върнете в затвора. Онези, които дойдат и на първия ден кажат: „Май не съм на правилното място“, ги маркираме като „дезертьори“ и следва разстрел“, предупреждава той.

Войната е тежка и няма нищо общо с това, което чеченците показват, признава си Евгений Пригожин и добавя: „разходът на боеприпаси при мен е почти 2,5 пъти по-голям от Сталинград“.

Готвачът на Путин прави предложение към затворници между 22 и 50-годишна възраст, но няма против да вземе и по-млади момчета или възрастни мъже, които са „здрави“. Това не е първият случай, в който „Вагнер“ вербува осъдени престъпници – първата битка с тяхно участие е още на 1 юни, като на фронта са изпратени 40 човека от Санкт Петербург – „строг режим, рецидивисти„.

„Един от тримата загинали беше на 52 години, излежал 30 в затвора. Загина геройски“, обяснява Пригожин.

Освен забраната за дезертьорство и предупреждението никой да не се предава жив в плен, шефът на „Вагнер“ цитира още два от забранените „грехове“ – алкохол и наркотици, и мародерство.

Забранени са и сексуалните контакти „с местни жени, с флората, с фауната, с мъже – както там предпочитате“.

Пригожин казва, че предпочита да не взема затворници-наркотрафиканти и онези, които излежават присъди за сексуални престъпления, но не изключва да ги приеме на служба след проверка с полиграф и разпит, който да установи „доколкото човекът е устойчив“.

„Разбираме, че има и грешки“, казва той, като допуска възможността осъдени изнасилвачи да бъдат вербувани във „Вагнер“.

Пригожин търси „само щурмоваци“ и разкрива, че армията му притежава няколко вида самолети, артилерия, танкове и „всичко необходимо за ефективно настъпление“.

„Онези, които се движат напред и са най-бързи – те най-често оцеляват. Онези, които дават назад и не разбират какво трябва да правят – разбира се, попадат в мелето“, казва той.

Пригожин не оставя време за размисъл на затворниците – имат не повече от пет минути, за да преценят дали да довършат присъдата си или да рискуват живота си в замяна на предполагаемо „помилване“.

„Телата на загиналите се изпращат на място, което вие ще посочите в завещанието си. Прибират ви близките или ви погребват там, където кажете. Всички ще бъдат погребани на Алеята на героите в градовете, в които имат такива“, обяснява той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement