Connect with us

България

Горанов се отказва от политиката, ако има нещо нередно с апартамента

Публикувана

на

От ноември срещу Горанов тече проверка заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който от години живее със семейството си безплатно.

Не просто ще напусна жилището си, а политиката изобщо. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред bTV. Прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов зависи изцяло от решението на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) дали той е в конфликт на интереси.

За промените в Избирателни кодекс ивръщането на преференциите

Промяната от вчера е свързана с усещането, че се отдалечаваме от хората, а не от някакъв страх от БСП. С тях сме политически съперници и няма от какво да се страхуваме, призна в ефира на bTV финансовият министър.  „Създаде се едно грешно впечатление, че отнемаме права на избирателите заради някаква конюктурна цел. Тази грешка беше допусната защото се опитахме да отговорим на желанията на повече партии в парламента. Ние търсихме позициите на всички парламентарни партии. Няма никаква причина ГЕРБ да е срещу преференциалното гласуване. Напротив.

Ние не сме съобразили с ДПС. Съобразихме се с мненията, че преференциите понякога дават възможност за корпоративен вот. Това означава, че при ниска избирателна активност някой може да положи огромни усилия и да пренареди листата. Някой родител може да се дръпне повече и надълбоко, за да стане синът му народен представител. Няма да казвам имена. Влезте в статистиките и ще разберете за кого говоря. Не мисля, че в ГЕРБ има такива хора.

„Тук говорим за сянка към преференциалния вот, която може да пренареди листата по нечестен начин. Добрата страна на преференциалното гласуване е, че хората имат възможност да изберат човека, който най-много им харесва“, разкри Горанов.“БСП още страдат за времето, когато Сергей Станишев им заяви: Или гласувате за председателя на ДАНС, или правителството пада. Сегашното правителство е избрано с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти. Не сме влизали в договорки с ДПС. Днес на коалиционния съвет ще се дебатира темата за кворума в парламента.

Предполагам, че при гласуването на промените в Изборния кодекс разговорите с ДПС са били, за да се потърси и тяхното мнение. Вече казах, че ГЕРБ винаги търси мнението на всички партии. Решихме, че няма да носим политически отговорност и да дразним хората с отнемането им на определени правила. Не мисля, че премиерът Бойко Борисов е бил подведен от някой от парламентарната група. Цялата партия сбърка“, категоричен беше Владислав Горанов.“Не искам да отговарям на сценките на БСП и тяхното решение да напуснат парламента. Ще има нова ЦИК. Ще си понесем щетите като партия за това, че си сменяме мнението в последния момент. Усетихме, че се отдалечаваме от хората и взимаме необходимите мерки“, добави той.

За милионите от Венецуела

„Не трябва да правим прибързани изводи дали е нарушен закона при случая с парите от Венецуела. Не бива да се самобичуваме прибързано. Ние разполагаме с цялата информация за транзакциите. Те не са достигнали до нашата държава с пощенски записи. Трябва да успеем да и да влезем в еврозоната. Не виждам проблеми да влезем в чакалнята и българският лев да влезе в ERM 2.

За касовите апарати

Относно новите касови апарати – разговаряли сме с НАП и срокът за подмяна ще бъде удължен до края на септември. За икономическите оператори, използващи компютърни системи за управление на продажбите, за които е нужен нов софтуер, срокът за привеждането им към новите изисквания на приходната агенция ще бъде удължен до края на септември, каза днес по Би Ти Ви министърът на финансите Владислав Горанов. Той допълни, че за малките търговци отсрочка няма да има и те трябва да отговарят на записаното в наредбата Н-18 до края на март. Министърът изрази учудване защо дискусията по невъзможността за съобразяване с изискванията тръгва чак сега, при положение че за новите правила се е знаело още от август миналата година. Спорната наредба задължава фирмите да въведат в определени срокове фискални каси и принтери за постоянно предаване на данни към НАП за извършените търговски операции.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни