Connect with us

България

Главният прокурор: Трябва да се мине в режим на почти военно положение…

Публикувана

на

За „радикални мерки“ от Националния щаб и Народното събрание настоя главният прокурор Иван Гешев. Той се яви в парламентарната правна комисия, която дискутира внесения вчера законопроект за мерките в извънредно положение.

„Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло“, заяви Гешев.

„Трябва да се мине, колкото и да звучи крайно според вас – в режим на почти военно положение“, допълни той.

Гешев даде пример със страни от Европа, които вече са въвели пълна карантина, каквато у нас няма. Посочи и мобилизацията на жандармерията във Франция.

По повод карантината – препоръча тя да бъде незабавно въведена за Банско.

„Щети ще има. Само че залогът е не икономиката. Тук три дена продължавам да слушам: икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни. За кого е тази икономика, ако не за хората. Икономика се възстановява, държава се възстановява. Ние сме възстановявали държава след войни, но не и живота на хората. Това, което прокуратурата призовава, е да се предприемат радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. В момента, в който се обяви извънредно положение, може би бяхме едни от първите в Европа“, добави главният прокурор.

Той даде примери как имало сигнали за кметове на малки населени места, които разпространявали слухове. Един от тях твърдял, че има непотвърден случай на коронавирус в селото, друг лепял надписи „карантина“ по вратите на хората. Примерите бяха заради предложението в законопроекта за промяна в Наказателния кодекс, с която разпространението на фалшива информация трябва да се наказва с до 3 години затвор и глоба.

По думите му ако вчера законопроектът е би актуален, то днес не е, а утре ще е безсмислен. Призова и държавата да мине в режим, който страната да мине на вариант за задоволяване на вътрешните си производствени нужди. И завърши, че сега е моментът да се види има ли политии или ще се играе на политиканстване.

Малко след това си тръгна и започна дискусията по същество.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят на първо четене законопроекта, ще се въздържат, а между двете четения ще направят своите предложения за промени.

„Много ясно трябва да заявим, че не съществува дилема здраве или бизнес, здравето е основната тема, но това само по себе си нищо не значи. Не можем да питаме хората дали искат да се заразят или да гладуват. Трябва да има баланс. 

Не съществува противоречие между правната прецизност и политическото решение. Няма спор по необходимостта от крути мерки и няма нужда да ги мерим по радикализъм. Трябва да ги мерим по ефективност.“, заяви Крум Зарков. 

От ДПС в лицето на Хамид Хамид обявиха, че ще подкрепят, но също ще има предложения между двете четения, а в крайна сметка проектът бе подкрепен от комисията и утре ще влезе в пленарната зала.

Правосъдният министър Данаил Кирилов призна, че има какво да се прецизира по самите текстове на проекта. От друга страна обаче заяви, че не приема „хищническите“ нападки, в това число и от юристи, които за него не били достатъчно компетентни, към законотворческия процес на властта. Декларира обаче пълна подкрепа за думите на главния прокурор.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни