Connect with us

България

Главният прокурор: С отстраняването ми искат да овладеят съдебната власт

Публикувана

на

Всичко това, което се случва и ще продължи да се случва, е резултат не от това, че прокуратурата не работи, а точно, защото прокуратурата работи. Това каза главният прокурор на Иван Гешев на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Гешев се обърна към проф. Стоилов с думите: „Извинявайте. Извинявам ви се и съжалявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясното разбиране, че то е един политически акт на изпълнителната власт, чрез служебен министър на вътрешните работи и министър на правосъдието, който политически акт за съжаление освен, че няма никакви юридически аргументи или квази юридически аргументи, в крайна сметка преследва една нелигитимна политическа цел“, каза Гешев по повод предложението за предсрочно прекратяване на мандата му.

Главният прокурор заяви, че тази нелегитимна политическа цел е още на първия лист от изложението на служебния министър на вътрешните работи. „А, тя основно е не отстраняване на главния прокурор, а компроментиране и делигитимиране на ВСС, овладяване на части от съдебната власт или на цялата, и в крайна сметка нарушаване на основни европейски принципи като върховенство на правото, независима съдебна власт, разделение на властите и правова държава”, заяви Гешев.

Той каза и благодаря.

„Благодаря на своите колеги прокурори, следователи и съдебни служители. Благодаря им за това, защото всичко това, което се случва и ще продължи да се случва е резултат не от това, че прокуратурата не работи, а точно, защото прокуратурата работи, и защото представители на прокуратурата достойно и смело при спазване на закона направиха действия съобразно българския закон спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми. Хора, които разполагат с изключително голям финансов ресурс, хора, които работят за чужди държави, решиха проблема с телефонните измами към този момент, за което благодаря на колегите от МВР”, изброи Гешев. Той посочи още и че за първи път бяха подигнати обвинения на действащ министър от действащо правителство и действащ зам.-министър.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement