Connect with us

България

Главният прокурор поиска официално имунитета на Радостин Василев

Публикувана

на

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Радостин Василев по предложение на Софийска градска прокуратура.

Причината – скандалът при разцепването на групата на „Има такъв народ” миналата година, когато депутати на Слави Трифонов се оплакаха, че им е оказван натиск да напуснат групата на партията и да подкрепят „Продължаваме Промяната”.

В съобщението на прокуратурата се посочва, че Василев, чрез заплашване, е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова да напусне парламентарната група на „Има такъв народ” в 47-ото Народно събрание.

С решение на ЦИК от 6 април тази година обаче Василев е обявен за депутат и след полагането на клетва вече е лице с имунитет. Съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България и  чл. 135 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателното преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на парламента или при писмено съгласие на Радостин Василев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни