Connect with us

България

Главният прокурор няма да подава оставка: Който сее вятър, ще пожъне бури…

Публикувана

на

Гл. прокурор Иван Гешев отново потвърди, че няма да си подаде оставката при никакви обстоятелства. Това той повтори многократно на импровизиран брифинг в Шивачево. Според него, ако е харесван, това означава, че не си върши работата.

„Това е проблемът! Вместо да се обединяваме, да имаме общи интереси като държава, ние се разединяваме и се борим. Борим се не за себе си, а в името на една шепа олигарси и политическа мафия, които искат да продължават да крадът. Е, няма да стане! Няма да си подам оставката!“, обяви главният прокурор.

По негови думи гражданските протести били естествена реакция от работата на прокуратурата в борбата и с корупцията. „Аз очаквах, че това ще се случи. Нормално е, те се защитават, защото искат да запазят политическото статукво, да запазят откраднатите си пари. Нас това не ни плаши, ние сме единни и сме твърдо решени да работим само за българските граждани“, коментира Гешев.

Според него сред хората на площада има действително недоволни, но и немалка част от протестиращите са организирани от обвиняеми и подсъдими. Призивът на президента Румен Радев за неговата оставка главният прокурор окачестви като атака. „Уважавам българските институции, а това дали други институции атакуват прокуратурата е проблем на тези, които го правят. Който сее вятър, ще пожъне буря. За мен е чест да бъда атакуван от българските политици, защото всички видяхме какво се случи с това, което наричаме преход. Това беше причинено от политическата класа съвместно с тези олигарси“, коментира Гешев.„За мен няма тема, свързана с президента Радев. Прокуратурата, Висшият съдебен съвет, Прокурорската колегия ясно казаха, че трябва да се спазва принципът за разделение на властите, че трябва да има нормален диалог между институциите, че трябва да се спазва принципът на върховенство на правото. Аз съм съгласен с нашите партньори от САЩ, че няма хора над закона“, каза още главният прокурор.

От началото на общественото недоволство на площада срещу Иван Гешев прокурорски колективи се мобилизираха да подкрепят началника си и да размахат пръст на президента Румен Радев, който поиска оставката му. „Ние спазваме законите и магистратската си клетва, но се съмняваме, че президентът спазва своята“ се казва в декларация на спецпрокуратурата, без да става ясно кои прокурори поименно са я подписали. Подкрепа изразиха и магистратите и служителите от Апелативната прокуратура във Варна, от Районната прокуратура в Панагюрище, както и от окръжната и районната прокуратура в Пазарджик.

„Прокуратурата беше подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на и обслужващите го политически формации. (…) Румен Радев говори за светлина, но се съюзява с

Мнозинството във Висшия съдебен съвет също подкрепи с декларация главния прокурор Иван Гешев, която беше предложена от Прокурорската колегия. Тя гласи: „ВСС призовава за спазване на конституционно установените демократични принципи, за възстановяване на институционалния диалог, за проява на държавническа отговорност и зачитане на върховенството на закона, за отстояване на разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно установени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти“.

Против декларацията гласуваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Красимир Шекерджиев. А Даниела Марчева и Боряна Димитрова отказаха да участват в гласуването. „Каза ли всъщност нещо ново президентът. Той говори за това, че прокуратурата се е превърнала в бухалка и има право да прави такива изказвания, независимо дали ни харесват или не“, изрази мнението си Панов.

По повод оставката на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, Гешев бе категоричен, че няма да прави коментари на политическите оставки. Обвинител номер едно е в град Шивачево заедно с главния комисар на МВР Ивайло Иванов, където се проведе специализирана операция.

Поводът е извършено изнасилване от 19-годишен младеж, посегнал на 87-годишна жена, след като се е напил. Мъжът е арестуван. Жената е в добро общо състояние.

В момента в Сливенско тече и акция на ГДБОП – в село Градец, за задържане на лихварска група, съобщи главният секретар на МВР, който отказа да коментира политическите оставки.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2020
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement