Connect with us

България

Главният прокурор Гешев се яви в парламента: Забавлявам се с изявленията на Бойко Рашков

Публикувана

на

„За всички български граждани важи презумпция за невиновност. Всички ние се възмущаваме от това, което видяхме (полицейското насилие над протестиращи), но живеем в правова държава и в нея единствено съдебната власт, с влязла в сила присъда на три инстанции, решава кое лице е виновно и кое не е виновно“. Това каза пред журналисти главният прокурор Иван Гешев в парламента, преди да отиде на изслушване в правната комисия.

Той отказа коментар на всички въпроси, свързани с делата за полицейско насилие. Гешев подчерта, че няма да наруши Конституцията и да се яви във временната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушването на протестиращи. Идването му в парламента беше изненада, след като вчера от прокуратурата казаха, че той е в отпуск и до момента направи всички възможно, за да не се яви пред депутатите.

Всяко насилие е недопустимо“, коментира Гешев записите от официалните камери на Министерския съвет, които показаха полицейската бруталност срещу гражданите. Главният прокурор обаче допълни, че не може да коментира нищо по същество и че в правовата държава всеки е невинен до доказване на противното. Остава неясно защо прокуратурата вече година не може да предаде на съд евентуалните виновници, за да има и окончателна присъда срещу тях.

Гешев дойде в парламента с двете от заместничките си – Даниела Машева и Красимира Филипова. С тях беше и говорителката му Сийка Милева. Главният прокурор обясни, че е дошъл от уважение към парламента, макар че е бил поканен вчера. Уважението между институциите означава да се даде разумен срок, добави той. И обясни, че е направил всичко възможно да се яви, защото бил доста далеч от София и можело и да не стигне. При това можело и да не е в страната, тъй като имал отложена командировка при колега от Балканския полуостров.

Недопустим е парламентарен контрол върху главния прокурор и магистратите, започна изложението си пред депутатите Гешев. Още в понеделник той ще сезира Конституционния съд чл. 24 от Правилника за дейността на парламента (той има силата на закон), според който „най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи. Обсъждане във връзка с прилагането на закона и дейността на поверените им институции се провежда и по инициатива на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители“.

Главният прокурор обяви, че не иска да коментира изказвания на служебния вътрешен министър Бойко Рашков „от уважение към институциите“. „Забавлявам се с неговите изявления“, каза още Гешев и допълни, че се надява прокуратура и МВР да продължат да работят заедно и да си взаимодействат в рамките на своите функционални компетентности, защото войната между институциите, може да доведе само до бум на престъпността.

За назначаването на един от ръководителите на полицаите-насилници на служба, който също е заснет да удря протестиращи, в звеното за охрана на съдебната власт, което е на негово подчинение, Иван Гешев каза, че специализираната прокуратура проверява случая.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement