Connect with us

България

Главният прокурор: Днес е един щастлив ден…

Публикувана

на

Днес е един щастлив ден. Това обяви във вторник сутрин пред журналисти в характерния си стил Иван Гешев на влизане във ВСС, малко преди началото на днешното заседание, на което по същество ще се разглежда предложението на правосъдната министърка Надежда Йорданова за освобожаването му като главен прокурор.

Ако не беше смешно, щеше да е тъжно, и то за българската държавност. В името на българската държавност се надявам министърът на правосъдието вместо да обикаля телевизионните студия, и най-вероятно да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, които уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, да заяви твърденията си в пленума на ВСС, а не да мълчи. Г-н Христо Иванов и г-жа Надежда Йорданова да не се крият. Да излезем пред българските граждани и всеки да чуе аргументите. Това каза главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на който ще се разглежда искането за отстраняването му от поста. То е по инициатива на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

„На предишния пленум разбрах, че участвам по право във Висшия съдебен съд, а не във Висшия съдебен съвет. Разбрах, че прокуратурата е централизирана, въпреки конституционни промени още 2016 на Христо Иванов. Разбрах, че прокуратурата, а не МВР разкрива престъпления. Разбрах, че прокуратурата води съдебното следствие, а не съда. Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания. Надявам се да не се страхуват за върховенството на закона и защита на правата на човека. Откритост и публичност от Прокуратурата има достатъчно“, каза още Гешев.

Кадровиците трябва да се произнесат по пет казуса изцяло и по три частично, за които Йорданова твърди, че прокурор №1 е нарушил Конституцията.

За да бъде Иван Гешев отстранен, са необходими поне 17 гласа, а към момента съставът на ВСС се състои от 22-ма членове.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни