Connect with us

България

„Гласувай трудно“: Мобилни секции за хората под карантина

Публикувана

на

Хората под карантина да гласуват с подвижни избирателни кутии, които се разнасят от секции с поне трима членове, а в COVID отделенията в болниците да има отделни секции – това предвижда законопроект за промяна на изборните правила, внесен днес от ГЕРБ и „Обединените патриоти“. По решение на Централната избирателна комисия секции за гласуване в чужбина да могат да се съставят от трима души, а хората да могат да удостоверят самоличността си и с изтекъл документ, без предварително да подават заявление за това, предвиждат още предложенията. Гласуването с изтекъл документ ще е възможно и в страната.Управляващите задължават Централната избирателна комисия да приеме правила за организацията и гласуване на вота по време на пандемия до средата на февруари, или 50 дни преди изборния ден. Тези разпоредби ще важат и за другите избори през 2021 г – президентските, се разбира от проекта.

Парламентарно представените формации – и управляващи, и опозиция, дадоха да се разбере, че не са склонни да правят почти никакви промени в Изборния кодекс, а ако го сторят, то ще е козметично и най-вероятно ще объркат повече изборния процес.

Така ще останат куп нерешени въпроси, като най-важните са дали няма да бъде ограничено правото на глас на българите в чужбина, особено ако съответната държава е с рестрикции заради коронавируса и няма да има възможност за отваряне на секции там; колко ще са кандидатите за членове на комисиите и дали изобщо ще може да се съберат достатъчно заради епидемията; как точно ще се отчита машинното гласуване; как и дали ще се спазват здравните мерки по време на гласуването и др. Няма никаква яснота и по друг съществен въпрос – как ще гласуват избирателите под карантина, тъй като няма консенсус и за подвижните урни, нито дали могат да бъдат обезпечени физически.

От ГЕРБ критикуваха остро избраната от президента дата за изборите – 4 април, което тази година е католическият Великден. Те отхвърлиха всички други предложения за вота – удължен изборен ден, гласуване по пощата, видеонаблюдение на секционните комисии.

Правилата, които се предлагат, засягат всички избори през 2021, които се провеждат в извънредна епидемична обстановка – тоест най-вероятно и президентските.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement