Connect with us

Икономика

Жирардели бил съветник на Ангелкова без заплащане

Публикувана

на

Не е имало конфликт на интереси във времето, когато световноизвестният скиор Марк Жирардели е бил съветник на министъра на туризма, а приблизително по същото време е купил и
“Юлен“. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова във вторник пред бТВ.
Марк Жирардели се освети като действителен собственик на концесионера на ски зоната в Банско “Юлен“ в края на миналата година. Той обясни, че е купил дружеството през 2016 година от фонд, но отказа да назове името на фонда заради клауза за поверителност. Проблемът е, че от 2014-а до 2016-а година
Жирардели е бил е съветник на министър на туризма, което постави въпросът дали не е бил и в конфликт на интереси.
Николина Ангелкова каза, че не знае откога австриецът е станал 100% собственик на „Юлен“, но е сигурна, че той не е бил в конфликт на интереси. “Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това”, каза тя.
По думите й Жирардели е участвал единствено в туристически изложения, където е рекламирал България като туристическа дестинация. Отрече и Марк Жирардели да е лобирал за втори лифт на Банско.
“Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Трябва обаче трябва да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство”, на мнение е министърът на туризма.

Ангелкова твърди в този контекст, че Жирардели никога не е имал достъп до информация вътре в самото министерство и пак повтори, че е участвал единствено в изложения с цел да рекламира България като туристическа дестинация. След като й бе припомнено видео от тяхна съвместна пресконференция, в което Жирардели посочва, че по света са изумени колко е трудно в България да се даде разрешително за втори лифт, Ангелкова посочи, че той никога не е лобирал за втора кабинка в Банско.

По думите й България става все по-разпознаваема туристическа дестинация и за първи път за 11-те месеца на миналата година имаме над 7,2 млрд. лв. приходи от международен туризъм.Ръстът на зимния ни туризъм е 5 процента. Най-много туристи идват от Гърция, Румъния, Турция и Великобритания.
Ангелкова прогнозира,. че около 2 милиона туристи да посетят Пловдив като европейска столица на културата.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни