Connect with us

България

Гигантски череши затрупаха Кюстендил за празника

Публикувана

на

Уникална къща за занаяти, гигантски череши и безброй много вешела бяха подредени на централния площад „Велбъжд“ за тазгодишното издание на единствения по рода си празник на черешата в Кюстендил.

За 12-та година Кюстендил празнува в чест на този ярък, сочен и вкусен плод – черешата. Подготовка започна ден по-рано, като в нея се включиха читалища от целия регион, училища, детски градини, земеделски производители и занаятчии.

„Подготовката за празника ни отне бая време, но определено си заслужаваше. Вложихме много труд и любов в изработката на вешелата, надяваме се да спечелим и голямата награда на Общината. При нас е и най-едрата череша, което е цели 34 мм.“, обяви групата от село Таваличево.

Сред другите атракции бяха и множество щандове с кошници, пълни с плодове, като тази година от общинския отдел „Култура и духовно развитие“ бяха заложили като акцент занаятите и по-точно, кошничарството. Не случайно на Празникът на черешата беше изградена и къща за занаяти от Етноцентър „Рубин“. В нея единственият кошничар – 86-годишният Димчо Занев показа на хилядите гости майсторлък по изплитането на кошници. Пременен в автентична народна носия, със запасан пистолет на пояса, бай Димата от рано сутринта започна да плете кошници в самия център на града.

Официален старт на тридневните тържества, посветени на червеното злато на Кюстендил, както местните наричат черешата, даде зам.-министърът на МЗХГ, Лозана Василева.

„Страната ни има потенциал да бъде един от водещите производители и износители на череши, основно за европейския пазар. За това благоприятстват благоприятните климатични условия, географското разположение и селекцията на сортове череши – това са предпоставки да бъдем един добър производител. През т.г. площите за рекултиране са над 16 хил. декара, а само в района на Кюстендил са произведени над 6200 тона череши. 35% от тях са за прясна консумация и над 65% за преработка“, обяви пред стотиците присъстващи зам.-министър Лозана Василева.

По нейни думи черешопроизводството е широко застъпено в Кюстендил и е приоритетен сектор в Програмата за развитие на селските райони. От 135 финансирани проекта по тази програма в Кюстендилско, 77 са именно в сектора на производство и преработката на череши.

Субсидиите, които са получили земеделските производители в региона са в размер на близо 20 млн. лв.“, обяви още зам.-министър Василева.

Тази година за първи път на Празника на черешата участие взема и Национална селска мрежа, партньори на министерството в диалога и комуникацията с всички заинтересовани страни по прилагане на Програмата за развитие на селските райони. На специално обособен щанд се предлагаше информация за самата програма, за мерките, които ще се предложат за подпомагане и подмерките за стимулиране на сътрудничеството.

Празникът в областния град продължи с представянето на едни от най-перспективните сортове череши. Директорът на Института по земеделие доцент д-р Илияна Кришкова показа десет нови сорта. Става въпрос за нови сортове череши, които имат перспектива за отглеждането им на територията на страната. Над 70 сорта череши бяха подредени и на изложбените маси на научния институт. „Един от най-новите сортове череши, създаден в Института по земеделие е Алекстон. Той получи награда на панаира в Пловдив за най- перспективен сорт череши. Все още не може да се даде обща оценка за реколтата от череши тази година. В едни райони имаше измръзване, но в други райони черешите се запазиха и в момента дърветата са доста натоварени с плод. Тази година запазилите се череши са с много добро качество. Плодовете са много едри. Дори в пунктовете са изкупуване черешите са с много добро качество”, каза Илияна Кришкова. По думите с около една седмица напред върви кампанията тази година.

„За 4-та година на нас природата ни изигра лоша шега. В района на Пиперков Чифлик всичко измръзна. В село Четирци е същото. Няма спасение, с природа човек не може да се бори. Добре, че има колеги, които се радват на добра реколта“, коментира производител от района.

Въпреки това обаче 12-тото издание на празникът на черешата в Кюстендил преобрази центърът на града в своеобразна платформа, обединяваща търговци, занаятчии, производители на череши, любители и гости.

Програмата в съботния ден включваше Фолклорен празник „Черешчица род родила”, а късно вечерта за хилядите жители и гости на града имаха възможността да се насладят на хитовите изпълнения на четирите талантливи момичета от 4Magic и една от най-обичаните български групи – Диана Експрес.

В последния ден на празника – неделя, празникът ще продължи с изложба-базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, арт-работилница за деца и кулинарното шоу „Черешката в кухнята“.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни