Connect with us

Водещи новини

Германия планира да замени билета за обществен транспорт: от 9 на 49 евро

Публикувана

на

Германия планира да замени своя успешен билет за местен обществен транспорт за 9 евро на месец с версия от 49 евро, ход, който предизвиква критики от благотворителни организации и групи за социални грижи. Според тях новата цена ще затрудни милиони германци, страдащи от кризата на разходите за живот, предаде „Гардиън“. Билетът за 9 евро беше въведен като експеримент през лятото в опит да се привлекат хората да използват обществения транспорт и да се помогне за справяне с нарастващата инфлация.

Решението за новия билет Deutschland Ticket беше взето след среща между федералното правителство и ръководството на 16-те провинции на Германия, за да се определи кой ще покрие разходите за субсидирания билет и колко скъп трябва да бъде той.

Експерти по транспорта приветстваха новината, която следва месеци на спорове за продължение на билета от 9 евро.

 

Представители на благотворителни организации и институти за социални грижи нарекоха новия билет подарък за средната класа, особено за тези, които пътуват за работа, и предупредиха, че цената му ще бъде извън обсега на милиони.

Активисти за климата изразиха опасения, че цената няма да е достатъчно ниска, за да примами хората далеч от колите им, и казаха, че лошото състояние на услугите в селските райони ще затрудни много хора да преминат към обществен транспорт.

Михаела Енгелмайер, председател на германската социална асоциация, лобистка група, каза, че макар да приветства решението за билета, според нея много хора няма да могат да си го позволят. „Ние се придържаме към нашата позиция, че билетът от 49 евро няма да бъде достъпен за всеки, поради което продължаваме да настояваме за билет от 365 евро на година.“ Отделните провинции могат да решат дали да въведат или не ценови категории, зависими от доходите. След като билетът от 9 евро изтече, Берлин първоначално реши да се справи сам и се споразумя за свой собствен билет от 29 евро, който можеше да бъде купен на абонаментен принцип от октомври нататък, но е валиден само за Берлин и важи първоначално до края на март. Междувременно велосипедисти се оплакаха, че техните нужди често са пренебрегвани в преговорите. ADFC, лобистка група, представляваща интересите на колоездачите, иска велосипедите да бъдат разрешени във влаковете безплатно като част от цената на билета за пътуване, вместо хората да плащат допълнителна такса за велосипед.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни