Connect with us

Последни новини

Германия дава 12 млн. еврo за блокадата на Ленинград

Публикувана

на

Правителството на Германия ще отдели 12 милиона евро за модернизация на болницата за ветерани от Отечествената война, създаването на немски център в Санкт Петербург, а също и за подпомагане на живите участници от блокадата на Ленинград.  Текстът е приет в петък, 27 януари, съобщава РИА Новости. Министрите на външните работи на Германия и Русия Маас и Сергей Лавров приветствали решението на властта за подпомагане.

„Уверени сме, че това доброволно действие ще подобри качеството на живота на оцелелите от блокадата и ще помогне за историческото помирение между народите на двете страни като основа за бъдещи двустранни отношения“, се казва още в него.

Днес Кремъл обяви, че Путин се е подписал под заповед за отпускане на 150 милиона рубли (2,3 милиона долара) за създаване на държавен музей и нова изложба за обсадата.

Руският лидер положи цветя по повод събитието.

Вчера немска журналистка разкритикува Русия за героизирането на Ленинградската блокада. Честването на края на блокадата на Ленинград се превръща в тържество, а става дума за огромна трагедия. Това пише германската жуланлистка Зилке Бигалке в Süddeutsche Zeitung. Руските власти „говорят за войниците вместо да проявят съчувствие, акцентират върху националната гордост, а не върху паметта за жертвите“.

С парад Русия отбеляза 75 г. от обсадата на Ленинград по време на Втората световна война, информира АП.

Руският град Санкт Петербург отбеляза 75 г. от края на нацистката обсада на града с голям военен парад на централния площад.

Обсадата на града, тогава Ленинград, продължи близо две години и половина. Съветската армия изтласква нацистите на 27 януари 1944 г.

Няма точни данни за загиналите, но историците са съгласни, че повече от 1 милион жители на Ленинград са загинали от недохранване, въздушни и артилерийски удари по време на обсадата.

Днес повече от 2 500 войници и 80 бойни машини участваха на организирания от властите парад. По време на събитието имаше снеговалеж и температурите паднаха до -18 градуса по Целзий. Сред показаните машини беше и легендарният танк Т-34, който изигра ключова роля при разгрома на нацистите. Танкът се превърна в символ на страданието и военните успехи на руснаците срещу нацистите.

Блокадата на  Ленинград е продължила от 8 септември 1941 г. по 27 януари 1944 г. – 872 дни.

По време на обсадата повечето жители на града е трябвало да оцеляват с дневна дажба от само 125 грама хляб или друга храна, която можели да закупят или разменят на местните пазари след продажба на личните си вещи. Сред загиналите при обсадата е едногодишният брат на президента Владимир Путин. Руският лидер е роден след обсадата – 1952 г.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни