Connect with us

Свят

Германия ще реваксинира с РНК ваксина, млади хора получили първа ваксинация на Астра Занека

Публикувана

на

Хората под 60-годишна възраст, които вече са получили първа ваксинация с препарата на британската компания AstraZeneca, трябва да преминат към така наречената иРНК ваксина за втората ваксинация според препоръка на германската постоянна ваксинационна комисия (Stiko). Препоръката се съдържа в проекторезолюция, публикувана в четвъртък от Stiko. В момента в Германия са одобрени две иРНК ваксини – от BioNTech/Pfizer и Moderna. Препаратът на AstraZeneca е така наречената векторна ваксина.

Припомняме, че още в края на януари същата комисия препоръчва ваксината на AstraZeneca да се използва само за хора на възраст от 18 до 64 години, а възрастните хора да се ваксинират с наличните ваксини на Biontech / Pfizer и Moderna. По онова време AstraZeneca все още нямаше одобрение от ЕС за препарата си.

Председателят на Stiko Томас Мертенс коментира пред Spiegel новото решение в интервю, публикувано в четвъртък вечерта: „Данните от експерименти с животни показват, че имунната реакция е същата след хетероложна (втора) ваксинация. Все още трябва научно да изясним колко добра е защитата при хората. Надявам се, че скоро ще са налични данни“.

Мертенс поясни още, че в момента може само да се спекулира за риска от две ваксинации с AstraZeneca. „От моя гледна точка очевидният изход не е да се изпробва изобщо, а да се даде иРНК ваксина като алтернатива, за да бъдем сигурни“.

Федералното и местните правителства последваха друга препоръка на Stiko от вторник AstraZeneca да се ползва само за хора над 60 години. С приложените 2,7 милиона дози от AstraZeneca са докладвани 31 предполагаеми случая на така наречената тромбоза на мозъчните вени. Девет случая са били фатални. Експертите подозират, че и без това много ниският риск засяга само младите хора.

Междувременно британският здравен регулатор съобщи в четвъртък, цитиран от Ройтерс, че са установени 30 случая на рядка поява на кръвни съсиреци след прилагане на ваксината на AstraZeneca, с 25 повече от предишното съобщение.

Преди два дни ЕМА съобщи, че връзка между ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и редките случаи на образуване на съсиреци след поставянето ѝ са възможни, като тя е установила най-малко 62 такива случая. В същото време лекарственият регулатор на ЕС изтъкна отново, че ползите от ваксината все пак са повече от рисковете.

Ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет, е обект на нарастващо внимание от регулаторите, а подкрепата за нея в Европа намалява. Въпреки това страните разчитат на ваксината да им помогне да излязат от пандемията и в региона са раздадени милиони дози.

Притесненията около ваксината на Astra са свързани с необичайни съсиреци – мозъчни венозни синусови тромбози. Те най-често се случват при жени на възраст между 30 и 45 години, група, която в ЕС е диспропорционално ваксинирана с Astra, отбелязват представители на ЕМА.

При хора на възраст под 60 години здравните власти наблюдават повече случаи на редките тромбози при лица, които наскоро са били ваксинирани с Astra, отколкото обичайно може да се очаква, казва Питър Арлет, ръководител на мониторинга за безопасността в ЕМА. Агенцията е установила около един случай на 100 хил. души под 60 години, които са били ваксинирани в Европейската икономическа зона. Тя все още не е успяла да установи конкретни рискови фактори като възраст, пол или медицинска история на съсиреци.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement