Connect with us

Политика

ГЕРБ: Президентът да освободи съветника си Борислав Цеков, осъден за залоупотреба

Публикувана

на

ГЕРБ призова президентът Румен Радев да освободи от длъжност члена на правния си съвет Борислав Цеков и излъчения от неговата квота в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, защото са осъдени за злоупотреба с лични данни.

„Обръщам се към неприсъстващия президент Румен Радев и правните му съветници. Жалко е, че нито вие, нито ваши представители вземат отношение в днешния дебат“, заяви депутатката от управляващата партия Десислава Атанасова по време на дебатите по ветото на Румен Радев върху част от последните промени в Закона за личните данни.

Тя подчерта, че двамата са осъдени да платят глоба от по 10 000 лева, защото са злоупотребили с лични данни на граждани и журналисти. Софийският административен съд е потвърдил постановление на Комисията за защита на личните данни, което Цеков и Кичашки са обжалвали. През 2016 г. блогъри и журналисти сезираха комисията, че ЕГН-тата им са в списък на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Кичашки, който се регистрирал като застъпник в инициирания от Слави Трифонов референдум.

„Недоумявам как сте такъв яростен защитник на свободата на словото, на демокрацията, на личните данни, а членове на правния ви съвет бяха осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти. Дали БСП ще реагират така, както на мярката за неотклонение на Елена Йончева? Дали сега няма да събират пари и за Борислав Цеков?“, попита Атанасова.

По думите на Атанасова сега е време държавният глава да докаже, че е принципен човек и да освободи Цеков.

Mеждувременно Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев за закона за личните данни. Повторното приемане на закона мина с гласовете на 127 депутати, само един беше против, а други четирима се въздържаха. Самият Радев върна закона отново в парламента заради разпоредбите, с които се въвеждат 10 критерия, по които ще се преценява дали журналист, научен работник или писател е използвал правомерно лични данни. Най-спорен от тях се оказа последният, според който КЗЛД ще може да взема предвид и „други обстоятелства, относими към конкретния случай“ .

По време на дебатите обаче от ГЕРБ разкритикуваха Радев и ветото, като го определиха популистко, безпринципно и нелогично. Мануил Манов от ГЕРБ изтъкна, че всички журналисти са освободени от задължението по събиране и съхранение на лични данни. По думите му всеки гражданин има право да търси отговорност по теми, които засягали неговите лични данни. Ако нямало критерии, каквито се залагали в закона, то всеки български журналист е трябвало да отговаря за реални или не претенции. Сега обаче имало ясни критерии. Манов заподозря, че Радев е търсил „конюктурата на момента” при внасянето на ветото.

Шефът на КЗДЛ Венцислав Караджов пък поясни пред депутатите, че промените в закона дават критерии за постигане на баланс по разумен, обективен и прозрачен начин. Той увери, че правилата не са цензура, а гаранция за обективност и прозрачност. По думите му фалшивите новини в социалните мрежи и електронните медии са основен проблем за обработване на лични данни. Той посочи, че българският законодател се е възползвал от всички възможни облекчения, когато се говори за обработване на лични данни за журналистически цели. По думите му този закон се прилагал у нас вече 17 г., като са разгледани 15 000 жалби, а само 90 от тях са били срещу медии. Уважени обаче са само 8, като само две са с наложени санкции на медии. „За да има свръх регулация би трябвало да се въведе непосилна административна тежест – т.е. за медиите следва да възникват допълнителни задължения, които да им пречат да си вършат работа, а такива няма“, каза още Караджов.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни