Connect with us

България

ГЕРБ: „Кръстникът“ Радев и МО прикриват убийството на ст. лейтенант Манчев

Публикувана

на

Политическа партия ГЕРБ поискаха оставката на министъра на отбраната и на шефа на военна полиция във връзка с инцидента в Чешнегирово и с всички последващи събития. Това стана ясно по време на брифинг в Народното събрание, на който бяха огласени подробности относно разследването на инцидента от 11 май т.г., който беше последван от смъртта на ст. лейтентат Тодор Манчев. Според Тома Биков, Христо Гаджев и Даниел Митов от ГЕРБ, става дума за прикриване на убийство.

Само часове по-рано БНТ обяви, че се е появила нова версия за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев след ексхумация. 31-годишният военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово. Ексхумацията била извършена в началото на септември, твърди Националната телевизия като се позовава на източници от разследването, което се води от Военна полиция. Открит бил и куршумът, станал причина за смъртта на Манчев. Данните от нова експертиза сочат, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Именно това е причина разследващите да тръгнат по нова версия, че Тодор Манчев може да е станал жертва на умишлено убийство, което е прикрито като самоубийство. Такава официална информация от прокуратурата до момента няма.

След това дойде и брифинга на тримата депутати от ГЕРБ. Те настояват, че на първо място, президентът Румен Радев трябва да освободи от длъжност директора на Военна полиция, който има пряка отговорност в прикриването на това убийство и замяната му с разследване на самоубийство, което очевидно не е такова. Докато този човек изпълнява тази длъжност има риск обстоятелствата да бъдат потулени, обясниха от ГЕРБ.

На второ място, да поиска незабавна оставка от министъра на отбраната и на трето място, да осигури пълна прозрачност какво се случва във Военна полиция, заявиха от ГЕРБ.

Те са категорични, че президентът Румен Радев и неговите назначения носят цялата отговорност. Този случай е синтез, еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев, обяви Даниел Митов. Ние знаем, че Румен Радев даде генералско звание на човека, който оглавява Военна полиция, допълни той.

За съжаление, този парламент не намери воля за създаване на временна комисия за разследване на този инцидент, което беше предложено от ГЕРБ, съобщи в началото на брифинга депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Той изнесе подробности от проверката след инцидента във военната база Чешнегирово и последвалото разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на ст. лейтентат Тодор Манчев. Вътрешна проверка на Военна полиция намира за виновek лейтентат Тодор Манчев, а на 1 юни проверка на инспектората на МО показва тотално различни неща от тази Военна полиция, твърди Гаджев.

По думите му, върху семейството на лейтант Манчев е бил оказан „тежък натиск“ от страна на разследващите органи.

Това е втора атака на ГЕРБ срещу президента и военна полиция по този случай. Преди повече от месец те поискаха специална анкетна комисия в парламента, но тя им бе отказана. Тогава бяха зададени и много конкретни въпроси в специална декларация.

Последва реакция на МО, откъдето нарекоха твърденията на ГЕРБ „крайно манипулативни твърдения и неверни внушения“ и призоваха от парламентарната трибуна да не се изнасят „непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement