Connect with us

България

ГЕРБ: Връчването на втори мандат да не се бави, връщаме го още същия ден

Публикувана

на

Кризите, пред които е изправена България, не могат да протакат конституционни процедури. Именно на това обърнахме внимание на президента и вицепрезидента. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти след срещата при държавния глава, която продължи около час.

Като словесен пинг-понг с размяна на познати реплики и взаимни обвинения започна втората среща от новия кръг от консултации на президента, която беше с ГЕРБ. От тях стана ясно, че промяна в позицията на втората по големина парламентарна група няма. Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова повтори известната позиция на доскоро управляващите, че те искат възможно по-скоро да има процедура по връчване на втория мандат, който те ще върнат още същия ден на държавния глава. Подкрепа за трети мандат от партията на Бойко Борисов няма да има. От ГЕРБ отхвърлят възможността да се обвързва връчването на втория мандат с актуализацията на бюджета.

 

„Разговорът ни с президента беше по няколко теми. Първата е да потвърдим нашата позиция по отношение на бързината, с която считаме, че следва да се действа в предстоящата конституционна процедура по връчване на втори мандат. Убедени сме, че това ще даде възможност максимално бързо да се състави правителство от партиите, които са заявили такава готовност“, заяви Атанасова.

От ГЕРБ/СДС призоваха президента Румен Радев да задейства с по-голяма бързина конституционната процедура за връчване на мандат за правителство.

„Считаме, че ме много по-добре да се премине към връчването на втори и трети мандат и ако се състави правителство, именно зад него да застане парламентарно мнозинство, което да носи отговорност както за актуализацията на бюджета и управление на кризи, така и за подготовка на следващ бюджет за 2022 г.“, добави председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС.

Атанасова отново напомни, че от коалицията ще върнат веднага мандата на Радев, когато го получат.

„Няма да ползваме конституционния срок за консултации и съгласие в парламента. Следва президентът да реши кога да пристъпи към тази конституционна процедура“, каза още Атанасова.

„Говорихме и за темите, които и вчера се обсъждаха на КСНС. Становището на парламентарно представените групи е, че мястото за обсъждане на актуализацията на бюджета е в Народното събрание и тази актуализация не може да бъде обвързана с условието връчване на втори мандат или консултации с парламентарните групи“, допълни тя.

По думите ѝ, ако Конституционният съд уважи иска им, трябва да се обяви за противоконституционен актът за назначаване на Кирил Петков. „И всички изказвания на Кирил Петков, които прави в телевизионните студия, са доста неадекватни“, смята Десислава Атанасова.

Българският народ посочи на 11 юли ИТН за партия победител. Те отказаха да носят тази отговорност, И всички, които се обявиха „да изчагъртаме ГЕРБ, а после ще видим“, сега е време да носят отговорност, категорична бе шефката на ПГ на ГЕРБ/СДС.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement