Connect with us

България

ГЕРБ удържа на думата си: пусна Стою Стоев от ПП-ДБ да оглави правната комисия в НС

Публикувана

на

С мнозинството на депутатите от ГЕРБ и ПП-ДБ Стойо Стоев беше избран да оглави Комисията по правни въпроси в 49-ото Народно събрание.

Депутатите най-накрая гласуваха избора на председател на правната комисия, след като миналата седмица двете най-големи парламентарни групи влязоха в спор точно по този въпрос. Кандидатурата на Стоев беше приета със 123 гласа „за“, дошли единствено от ГЕРБ и ПП-ДБ.

Срещу нея гласуваха всички народни представители от ДПС, БСП и „Има такъв народ“. Групата на „Възраждане“ се въздържа от вот, като поиска днес да бъдат избрани председателите на всички комисии, а не само на една.

Кристиян Вигенин от БСП изрази своето недоволство от провелия се вот и каза, че „не е редно“ председателите на комисии да се избират по този начин, тъй като преди те са били избирани на принципа на постигнато съгласие или мнозинство.

„Още от началото на 49-ото Народно събрание от ГЕРБ и ПП-ДБ си позволихте да правите такива сепаративни споразумения, които са против Конституцията и правилника на Народното събрание. Събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на Народното събрание“, каза Вигенин.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ също остана възмутен от избора, като обвини двете най-големи парламентарни групи в „унизителен любовен танц“, който противоречал на парламентаризма.

Гласувахме против поредното унизително отношение на тези две парламентарни групи към останалите партии и българския народ, защото същите две парламентарни груби загубиха време да се надлъгват, че ще съставят правителство“, каза той.

„Джентълменското споразумение“

Всъщност изборът на председател на Комисията по правни въпроси беше заложен в усната договорка (т.нар. джентълменско споразумение) между ГЕРБ и ПП-ДБ по време на техните разговори в началото на 49-ия парламент.

През април двете формации проведоха серия от разговори, които завършиха с договорката, че председателят на Народното събрание и на правната комисия ще бъдат избрани на ротационен принцип. Те се разбраха депутатите от ПП-ДБ да подкрепят Росен Желязков, който да оглави парламента, а от своя страна новата коалиция да получи председателското място на комисията по правни въпроси. Идеята беше избраните и на двата поста да се сменят на всеки три месеца.

Желязков беше избран още преди месец, но точката за председател на правна комисия на няколко пъти беше отлагана и все не влизаше в дневния ред. Междувременно ГЕРБ се опитваше да си спечели време и провеждаше разговори за кабинет с всички групи в парламента без „Възраждане“.

КОЙ Е СТОЮ СТОЕВ

От сайтовете на парламента и на „Продължаваме промяната“ научаваме, че Стою Стоев е народен представител в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание, избран в 17 МИР-Пловдив. В предните два парламента е работил в правната комисия, бил е член и на временната комисия за промени в Конституцията, която не свърши никаква работа.

Това изчерпва трудовата биография на прясно избрания председател на важната правна комисия. Поради липса на други данни са изброени разни законопроекти, в чието писане и внасяне е участвал младият депутат, като е отбелязано, че „кауза, която Стою Стоев успешно защитава, са приетите предложения за промени между двете четения към Законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуалния кодекс, с които се въведе електронно заповедно производство“. В „биографията“ се подчертава и приносът на Стоев към проекти за промени в Търговския закон, които целят „създаването на нов вид търговско дружество, което ще облекчи неимоверно стартиращия бизнес“.

Биографията му приключва с още два „важни“ детайла: „участвал е в екипа, изготвил законодателната програма, която следваше да послужи като основа на втория мандат, получен от акад. Денков в 48-то НС; „беше част и от контактната група, която определи законодателните приоритети пред 49-то НС.

Ето представянето на депутата на сайта на парламента:

СТОЮ ТЕОДОРОВ СТОЕВ

СТОЮ ТЕОДОРОВ СТОЕВ

  • Дата на раждане : 11/11/1992 , Пловдив , България
  • Професия:
  • Езици:
  • Избран(а) с политическа сила: КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, 24.56 %
  • Участие в предишно НС: 47 НС; 48 НС;
  • E-mail: Stoyu.Stoev@parliament.bg

Изборен район: 17-ПЛОВДИВ ОБЛАСТ

 

 

 

ОЩЕ ЗА НЕГО

Младият политик е син на бившия председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Теодор Стоев, избран от квотата на НДСВ, разкрива разследващият сайт BIRD. Стоев младши е съдружник с баща си в адвокатската кантора „Станков, Стоев и партньори”, където партньор им е бившият правосъден министър Антон Станков (НДСВ).

В имуществената си декларация депутатът от ПП е вписал съдружие във фирма с баща си, като незнайно защо е преиначил леко името на дружеството – вместо “С Плюс Консулт”, както е в Търговския регистър, в декларацията фигурира  „С консулт“. „Дяволът е в детайлите! Особено, ако ще става шеф на правната комисия – защото всяка буква и запетая в законите е важна и понякога отваря вратички за заобикалянето им!“, коментира BIRD.

В разследването се посочва също, че бащата на депутата е старши съдружник  в “Комидор” АД с инвеститорите в скандалния “подпорен хотел” на Алепу Кристиян Христов и Пламен Марков – собственици на “Алепу Вилидж”.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни