Connect with us

България

ГЕРБ-СДС ще гласуват „против“ кабинет, предложен от „Има такъв народ“

Публикувана

на

ГЕРБ-СДС ще гласува „против“ съставянето на кабинет с мандата на „Има такъв народ“ и няма да участва в кворумни маневри в пленарна зала, които биха снижили изискванията за подкрепа на правителството.

Това е последното решение на Изпълнителната комисия на партията – противоположно на първоначалния публичен анонс на Бойко Борисов от събота, че депутатите на ГЕРБ трябва да улеснят съставянето на нов кабинет.

„Ние като ИК възлагаме на нашите депутати да си влязат в залата, да гласуват против правителството, защото всяка друга наша формула на добронамереност или на отговорност би означавала да ни привързват с някакви кукловоди, сценаристи и т.н. Ние това не го желаем, не сме от тях“, каза Бойко Борисов на пресконференция в ГЕРБ.

Той обяви, че намира за безотговорни призивите за предизвикване на трети парламентарни избори за една година. По думите му – парите за евентуален нов вот ще са „загубени“, ако не се стигне до работещо правителство. Борисов коментира, че „ще е от полза едно служебно правителство да продължи още няколко месеца, за да бъде разобличен докрай разединителят на нацията’, но това ще е „пагубно за държавата“.

„Изборът е между две лоши неща, но поне за едното са гласували хората. И ние се съобразяваме с избора на тези, които си харесват Слави, БСП, ДБ, ДПС. Да намерят формула и да си направят правителство, да не ни забъркват в техните каши. Ние не сме получили нито покана, нито писмо. Няма нищо по-лошо от непоискано добро“, каза той.

Според него Слави Трифонов е допуснал грешка с това, че не е разчел правилно резултата от последните избори.

„Изчакахме вчерашния ден да видим дали няма да се вразумят, но не получихме никакво писмо. Не че сме очаквали… макар и неграмотно написано, все пак щеше да е някакъв вид знак. Нормално мислещите политици щяха да си дадат сметка, че когато имаш 0,5% повече гласове и то от чужбина, а в България си загубил изборите, за втори път народът ти казва, че не иска тази партия да бъде изчегъртана… Не може да не отчетеш другите до теб, които имат пак толкова гласове, и да се обръщаш към четвъртата, петата, шестата, н-тата партия да те подкрепят – да им даваш възможността да се държат като победители“, каза още той.

Борисов обвини президента Румен Радев за това, че е „разбил системните партии“.

„Аз искам едно малко кътче, където сме ГЕРБ и СДС, да има здрави и разумни сили. Като дойде катастрофата, да има знаещи и можещи хора, пишещи грамотно“, беше коментарът му с препратка към граматическите грешки в писмото от ИТН до потенциалните коалиционни партньори.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement