Connect with us

България

ГЕРБ с предложение: 100 лв бонус към пенсиите за всички

Публикувана

на

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще направи предложение пенсионерите да взимат по 100 лева на месец по време на пандемията от коронавирус, обяви Десислава Атанасова.

Тя уточнява, че предложението ще бъде внесено писмено между първо и второ четене на ЗДОО и ЗДБ.

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие на първо четене предложенията на служебното правителство за актуализация на пенсиите. Депутатите ще разгледат на първо четене и предложените промени в държавния бюджет. Ключовият законопроект е обсъждан днес и от Бюджетната комисия към парламента.

Предложената актуализация на пенсиите беше подкрепена от всички парламентарни групи без ГЕРБ -СДС, като от партията се въздържаха от подкрепа.

„За“ гласуваха 13 народни представители, с „въздържал се“ се гласуваха четиримата представители на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Всички народни представители заявиха, че между първо и второ четене ще внесат предложения от името на парламентарните групи, но на този етап е важно процедурата да тръгне.

Целта на предложената актуализация на пенсиите е да гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване. Средното увеличение на един пенсионер е 64 лв., пише в мотивите на законопроекта за промяна на Закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която ще се изчислява размерът на пенсиите, свързани с трудова дейност с началната дата след влизане в сила на закона от 1 октомври 2021 г. От началото на 2019 г. тя е 1,2 на сто. Със законопроекта се предвижда увеличаването й на 1,35 на сто, което представлява увеличение средно с 12,5 на сто на пенсиите.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лв.

Това води до нарастване с 13,3 на сто на всички пенсии за трудова дейност, определени в минимален размер. Увеличение ще получат и пенсионерите, които към момента получават пенсия над минималния размер за съответния вид, но след преизчислението с по-голямата „тежест“ на една година осигурителен стаж ще останат под новия минимален размер. В резултат от предложената промяна, със същия процент ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лева. Тази промяна ще осигури възможност да се повишат размерите на пенсиите както на пенсионерите с действителен размер на пенсията над 1440 лв., така и на пенсионерите, които в момента получават под 1440 лв., но след преизчислението с по-голямата тежест на година стаж, размерът на пенсията им ще надхвърли 1440 лева.

В законопроекта са предвидени и необходимите средства за повишаване размера на социалната пенсия за старост от 148,71 лв. на 170 лв. месечно от 1 октомври 2021 г. В резултат от предложената промяна ще се повишат размерите и на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

В законопроекта са предвидени необходимите средства за изплащане на допълнителната сума към пенсиите за септември 2021 г. в размер на 50 лева. Целта е подкрепата за пенсионерите да продължи до момента, в който влязат в сила разпоредбите, на основание на които се повишават основните размери на всички пенсии – от 1 октомври 2021 година.

В Народното събрание вече са постъпили становища от синдикати, работодатели и НОИ, съобщава БТА. От тях става известно, че социалните партньори подкрепят актуализацията на пенсиите, като смятат този вариант за най-приемлив към момента. Законопроектът беше подкрепен и на заседание на НСТС.

Становището на НОИ е, че законопроектът, макар и да води до увеличаване на разходите с 2,4 процента, не води до влошаване на финансовото състоянието на консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване, като същевременно се постига значително увеличение на дохода от пенсии /ръст от 64 лв. на човек средно за октомври, ноември и декември/ и ръст на средната пенсия от 38 лева за годината спрямо заложеното в бюджета. Увеличението на процента на година стаж гарантира по-голяма адекватност на пенсиите на пенсионерите с новотпуснати пенсии, се отбелязва още в становището на НОИ.

Финансовият ресурс, необходим за реализация на мерките, се оценява на около 133 милиона лева месечно или 399 милиона до края на годината, ако мерките влязат в сила от 1 октомври. Други 104 милиона лева са необходими за изплащане на 50-те лева към пенсиите за септември, като така общият финансов ресурс за изплащане на пенсиите през 2021 г, е 503 милиона лева.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement