Connect with us

България

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС отхвърлиха изслушване на министър за охраната на Борисов

Публикувана

на

ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС не допуснаха предложение за изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов по твърденията, че служители на жандармерията охраняват лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Предложението беше направено от парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН), но получи подкрепа единствено от БСП, „Възраждане“ и независимия депутат Радостин Василев, които не разполагат с мнозинство в парламента. Темата за охраната на Борисов беше повдигната по-рано от лидера на ИТН Слави Трифонов, който твърди, че Борисов и къщата му в Банкя се охраняват от жандармерията, а такава наредба може да бъде издадена само от вътрешния министър.

Затова в петък депутатите на Трифонов се опитаха да вкарат казуса в дневния ред на парламента.

„Предлагаме да предложите за гласуване точката за изслушване на вътрешния министър…да обясни защо варди с жандармерия къщата на човека, който днес по изключение е дошъл на работа – г-н Бойко Борисов. Точката е важна, защото г-н (Кирил) Петков преди по-малко от година арестува Борисов, а сега е разрешил да го варди“, нападна остро управляващите Тошко Йорданов.

Предложението за изслушване на министъра обаче не събра нужния брой гласове, като парламентарните групи гласуваха по следния начин:

  • ГЕРБ-СДС – 64 „против“
  • ПП-ДБ – 2 „за, 3 „против“, 35 „въздържал се“
  • Възраждане – 36 „за“
  • ДПС – 31 „против“
  • БСП – 18 „за“
  • ИТН – 10 „за“
  • независимия депутат Радостин Василев – „за“

След отказа Тошко Йорданов реши да представи „декларация“ от парламентарната трибуна, която каза, че е „посветена на лицемерието“. При което той пусна запис от мобилния си телефон на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов от предизборната кампания през 2021 г., в която той призовава за борба с ДПС и „нито глас за Пеевски“.

Междувременно председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се опита да направи насрещно предложение – парламентът да извика лидера на ИТН Слави Трифонов за лично обяснение.

„Да гласуваме процедура по допуск за г-н Слави Трифонов. Видяхме, че той праща едни SMS-и. Вместо да изпраща SMS-и до чираците си, по-добре сам да дойде тук и сам да аргументира своите тези“, заяви той.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обаче не допусна идеята за гласуване, тъй като съгласно правилника няма условие такова искане да се подлага на гласуване.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни