Connect with us

България

ГЕРБ отстъпва за кучетата: Намордник, по преценка на собственика

Публикувана

на

ГЕРБ призова да се спре със спекулациите относно промените за агресивните кучета и завишаването на санкциите. Поводът пък е породилото се обществено недоволство след гласуването на законовите поправки, особено от собственици на домашни любимци, според които тези мерки не са приложими.

Шефката на земеделската комисия Мария Белова успокои, че новите промени, приети преди ден, всъщност режимът се облекчава. Ограничението за поставяне на каишки ще важи само за кучетата над 5 килограма, а малките – тип джобни, се освобождават от такива. Поставянето на намордник пък важи само за агресивните кучета, което съществува и в досегашните разпоредби на закона. Тук има само увеличаване на санкциите.

В тази връзка тя посочи, че се създава излишно напрежение и неразбиране на разпоредбите.В последните два-три дни виждаме крайно неразбиране към предложените текстове“, каза още Мария Белова Именно затова срокът между първо и второ четене е максимален, а управлащите имат намерения за провеждане на кръгла маса, на която да обсъдят дали дефиницията за агресивно куче не трябва да се промени, защото е остаряла.

На свой ред нейният колега от ГЕРБ Маноил Манов обясни, че намордникът няма нищо общо с килограмите на кучетата. Той поясни, че преценката кое куче е агресивно е на собственика и глобите са за него, ако животното е наранило или нападало някого. Той поясни,че в закона не би трябвало де се описват кои породи са агресивни. „Хора, които коментират как щели да ходят с кантарчета. Административно-наказателната процедура е процес. Пише се акт за установяване на нарушението. Като има спор дали е пет кг или не и след това представяйки паспорта на кучетата, което умолявам собствениците да записват колко кг е, и там пише, че не е и темата приключва. Няма акт, няма наказание“, посочи депутатът. Той обърна внимание, че от ГЕРБ са водили борба в този закон да се смекчи режима и да се освободят от наказание малките джобни кучета, чиито собственици са задължени да ги държат на повод по сега действащото законодателство.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement