Connect with us

България

ГЕРБ остави вратичка за споделеното пътуване, за останалите – до 5 г. затвор

Публикувана

на

„Не целим да спрем споделеното пътуване. То обаче не е обществен превоз, то не е с икономическа облага. Има групи, има фиксирани цени, сведени до стойността на горивото“. Този вид пътуване ще остане, но ще спрем нелегалните превози. Това обясниха на брифинг от ГЕРБ.
„Когато спрем такъв водач, той ще бъде наказан по Наказателния превоз.санкциите не отговаряли на деянието, какво означава когато неумишлено убиеш човек или с деянието си убиеш един или повече хора? Санкциите пазят живота и здравето на хората“, обясниха от партията.
„Държавата дава 30 млн.лв. за превозвачите, но как ще ги дадем като не сме запушили всички пробойни в системата?“, попита реторично депутат от ГЕРБ.
Депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници.
„Който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е“.
Това гласи новият текст в Наказателния кодекс, който парламентът одобри през преходните и заключителните разпоредби на гласуваните днес промени в Кодекса на търговското корабоплаване.
Текстовете бяха предлагани на няколко пъти от управляващите, но до тяхното приемане така и не се стигна заради съпротивата да се инкриминира т. нар. споделено пътуване. Тогава от мнозинството обясниха, че то не би трябвало да попадне под ударите на закона, защото при него се говори са подялба на горивото за пътуване, а не за възмездно предоставяне на услуга с цел реализиране на печалба.
След спорове в пленарната зала промяната вече е факт, а тя предвижда и завишено наказание за случаите, в които нарушението е извършено от двама или повече души, сговорили се предварително. Ако се използва и подправен документ или документ с невярно съдържание, наказанието скача от пет до десет години затвор, глоба до петнадесет хиляди лева, както и конфискация на имуществото.
От опозицията остро възразиха срещу начина на извършване на промените – чрез преходните и заключителни разпоредби на друг законопроект и определиха това като „поредното законодателното безсилие на това мнозинство“.
vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement