Connect with us

България

ГЕРБ издигат Димитър Главчев за шеф на Сметната палата

Публикувана

на

Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната палата, съобщи пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

Номинацията на бившия депутат и бивш председател на 44-ото Народно събрание е съгласувана с ПП-ДБ, стана ясно от думите й. Предстои днес да бъде внесена в деловодството на парламента.

Димитър Главчев е финансист, икономист, завършил е УНСС със специалност „икономист-счетоводител“.

Беше депутат от ГЕРБ в шест парламента, неколкократно и зам.-председател на Парламентарната група, зам.-председател на бюджетната комисия, а през 2017 г. оглави 44-ото НС за няколко месеца, след което подаде оставка под натиска на БСП след изгонване на Корнелия Нинова от залата. Дългогодишен председател е на Контролната комисия на партия ГЕРБ.

Издигането на кандидатурата му е знак, че ПП-ДБ се отказват да поддържат завръщането на Цветан Цветков на поста, след като Конституционният съд обяви за незаконно отстраняването му от парламента през януари.

Веднага след решението на съда от ПП обявиха на брифинг, че ще го върнат на поста, но междувременно пленарната зала откри нова процедура за кандидатури за поста на председател на Сметната палата, чийто мандат беше изтекъл.

Самият Цветков вчера не беше допуснат от охраната да се върне на работното си място, което той нарече саботаж от временната ръководителка на одитната институция Горица Ножарова, и обеща разкрития за нарушения, извършвани в Палатата през последните шест месеца.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни