Connect with us

България

ГЕРБ издига конституционен съдия за член на ЦИК

Публикувана

на

ГЕРБ обяви своите кандидатури за членове и председател на Централната избирателна комисия.
Общо седемте номинации съобщи на брифинг в парламента председателят на групата Цветан Цветанов, според когото партията е подбрала кандидати с високи нравствени и професионални качества.

Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, съобщи председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, тъй като днес е последният срок в който партиите могат да посочат новите членове на Централната избирателна комисия. Според Цветанов тя ще бъде гарант за изборния процес. Цветанов разказа биографията на Стоева, която близо 40 години работи като юрист и „е проявила изключителни високи професионални качества в съдебната система“. От 1996 г. тя работи като съдия във ВАС. Мандатът на Стоева в Конституционният съд изтече през ноември, тя е избрана от съдийската квота. Стоева беше един от 6-те конституционни съдии, които решиха, че Делян Пеевски може да се върне, като депутат в парламента, след като подаде оставката си, като шеф на ДАНС.Останалите членове на ЦИК, който предлага ГЕРБ са Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. Баханов, Бойкинова и Ганчева и сега са членове на ЦИК.

Сегашният говорител на ЦИК Александър Андреев бе избран от квотата на БСП. „Ние винаги сме възприемали идеята, че ЦИК трябва да бъде представлявана от хора, които имат съответния професионален опита, а не от хора, които да бъдат угодни за дадени политически сили“, обясни Цветанов. Мирослав Джеров е адвокат по гражданско право и е син на известния политик и юрист Александър Джеров. Кандидатурата на политолога и преподавател в Софийския университет Димитър Димитров е предложение от Асоциацията на политолозите в България. „Той е едно разпознаваемо лице, доказал се в отстояването на принципите за изборния процес“, каза Цветанов, цитиран от „Дневник“.

„Обединени патриоти“ издигат кандидатурите на доц. Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов за зам.-председател и член на ЦИК. Това съобщиха депутатите от „Обединени патриоти“ Борис Ячев (ВМРО) и Искрен Веселинов (НФСБ). Доц. Таня Йосифова е номинация на НФСБ. Тя е дългогодишен юрист и с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право, преподавател в УНСС, Югозападния университет, в Академията на МВР. Кандидатурата на ВМРО Бойчо Арнаудов в момента е член на ЦИК. Така „Атака“, остават без представителство в комисия, като досега имаха двама – заместник председателят Мария Мусорлиева и Владимир Пенев.

БСП ще обявят предложенията си по-късно. Очаква се те да имат общо шестима членове в комисията, като също ще се запазят част от сегашните. По непотвърдена информация сред имената е Таня Цанева, а новите номинации са Николай Николов, Силвия Дюкенджиева, Емил Войнов, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева. Цветан Цветанов намекна, че социологът Юрий Асланов също ще е сред предложените от БСП имена. Цветанов го нарече „стъкмистик“.

Очаква се ДПС да обяви след малко, че предлага сегашните си членове Севинч Солакова, която е секретар на ЦИК и Ерхан Чаушев. Така ДПС ще имат с човек по-малко – Метин Сюлейман.

Реформаторския блок, които също имат право на член в новия ЦИК, тъй като имат един евродепутат, ще бъдат представлявани отново от Ивайло Ивков.

Все още не е ясно как ще бъде решен въпросът с представител на ЦИК на коалиция „България без цензура“, която има двама евродепутати – Ангел Джамбазки (ВМРО) и Николай Бареков („Презареди БГ“). Заместник-председателят ВМРО Искрен Веселинов коментира, че няма да се възползват от това право.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни