Connect with us

България

ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха проектокабинет на ротационен принцип: ще управляват заедно

Публикувана

на

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще предложи редовен кабинет с втория мандат, което да бъде с ротационен премиер.

Първо министър-председател ще бъде Николай Денков, а след това Мария Габриел от ГЕРБ.

В момента двамата дават съвместна пресконференция, в която обявяват плановете си за съвместно управление.

След няколкодневни тайни преговори, доскоро непримиримите врагове ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са постигнали споразумение, което ще им позволи да подкрепят общо правителство. Това ще стане чрез принципа на ротационната смяна на хората, които ще заемат министър-председателския пост.

Николай Денков и Мария Габриел – кандидатите за премиери на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, са се разбрали да управляват заедно в общо правителство. Кабинетът ще бъде с хоризонт от 18 месеца, като двамата ще се редуват като премиер и вицепремиер за срок от 9 месеца. Първи поста на министър-председател ще заеме Денков, а Габриел ще бъде негов заместник. Това обявиха двамата на съвместен брифинг в парламента.

Денков обясни, че има реална опасност от шести поред предсрочни избори. Той припомни съвместните усилия на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за законодателна програма, както и това, че десницата представи проект на кабинет и на управленска програма. По думите му, десните са предложили на герберите да използват стореното досега – да се стъпи на програмата и на състава, който може да бъде променен, за да се направи правителство. Той открои Габриел като човека, който може да помогне да се осъществят най-важните приоритети от програмата. „Не познавам по-добър наш парламентьор и представител в европейските институции“, посочи той.

Депутатът изчете позиция, в която се казваше, че ПП-ДБ ще предложи кабинет за срок от 18 месеца, който да реализира конституционна реформа, да вкара страната в еврозоната и в Шенген. За целта се търси подкрепата на ГЕРБ-СДС, като в първите 9 месеца премиер е Денков, а за вторите 9 месеца ще бъде заменен от Габриел. Този кабинет трябва да внесе проект на бюджет с 3-процентов дефицит; да върне машинния вот и да промени състава на Централната избирателна комисия; да обнови съставите на регулаторните органи. Ако се стигне до отклонения от приоритетите, тогава Денков ще си подаде оставката, заяви самият той.

След него говори Габриел, която първо благодари на БСП, ИТН и ДПС за преговорите, които са водили.

По-рано от десницата предпазливо признаха, че разговори са водени между двете коалиции, но не и че има окончателно решение. „Доколкото разполагам с информация, разговори за възможен изход от безпрецедентната политическа криза, а именно под формата на министър-председател, който да се ротира на 6 месеца, са водени. Това как ще се развие във времето, предстои да видим“, коментира десният депутат Надежда Йорданова.

Тя напомни досегашната позиция на ДБ – че изходът от кризата е в правителство с втория мандат, което да е експертно и политически неутрално. Но посочи, че тепърва предстои да се вземат решения от политическите органи на коалицията.

Досега именно партийните водачи изобщо не са коментирали темата, макар че публикации за подобно развитие се появиха в отделни медии още вчера. Особено тежка е тишината от страна на ПП.

От десницата предпочитат да говорят за правосъдната реформа, която обвързват с успеха на втория мандат, както и за скандалите в прокуратурата. „Тук този конфликт просто съвпадна и с политическата криза и настоящият главен прокурор много се изкуши много агресивно да навлезе в политическия терен и същевременно политическите сили бавно започнаха да осъзнават, че така не може. Имаме едно съвпадение на фактори, едни тектонски движения, и тук наша отговорност в Народното събрание е да използваме този прозорец на възможностите да проведем една радикална съдебна реформа“, смята Йорданова, която е депутат от „Да, България“, една от трите партии в ДБ.

А колегата й Атанас Славов оцени идеята за ротационен премиер като “необикновена, но е възможност за решаване на сложна политическа криза“. Той заяви за БНР, че това е разумно и допустимо в името на важните решения. „След като имахме 5 парламентарни избора и потенциален риск пореден парламент да не формира правителство, сме в много сериозна политическа криза, криза на парламентаризма“, каза Славов.

Той припомни, че избирателите на ПП-ДБ не са дали мандат за влизане в коалиция с ГЕРБ, но и че дяснята формация вече е гласувала достатъчно закони с герберите, “независимо дали естетически това харесва на част от нашите избиратели“. „Очевидно е, че в условията на сериозно политическо противопоставяне и историята на недобро управление на ГЕРБ през всички тези години, е трудно да се мисли за коалиционна формула. Трябва да се търсят начини да се получи подкрепа за важните неща, без да се влиза в коалиция“, заяви депутатът от ПП-ДБ.

Според Славов обаче капацитетът на предложената от ГЕРБ за премиер Мария Габриел трябва да бъде използван, защото това би било добре за страната: „Имайки предвид ключовите теми пред България, ако по някакъв начин от страна на ГЕРБ в целия процес участва г-жа Габриел – това би помогнало на процеса“, смята той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни