Connect with us

България

ГЕРБ: България нази има, БСП: Тънем в хаос, искаме предсрочни избори

Публикувана

на

Лидерите на парламентарните сили откриха новия политически сезон с традиционните си речи и призиви за промяна в новия политически сезон.

ГЕРБ

„Румен Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. За какво единение говори той тогава? Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други – като революционен патос в конгресна зала, а трети – като израз на лични политически амбиции. Европейски медии коментираха, че речта му е „свръхполитизирана” и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той успява единствено да провокира разделение и омраза.“ Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание в декларация от името на групата

„Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в пленарната зала да заглуши популизма, продължи Цветанов.

„През тази година политическият календар включва важни избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият – за местни органи на властта. Това гарантира интензивен политически дебат през цялата година, който би трябвало да стимулира законодателната активност на българския парламент и работата на всички държавни институции. Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията. Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон. Защото според немалко българи подобен патос е дълбоко неискрен и непродуктивен“, заяви Цветанов.

Той посочи, че ПП ГЕРБ се гордее с това, че е възприемана като най-европейската партия у нас. „Това твърдят близо половината българи в изследвания от декември 2018 г. БСП е определяна като категорично проевропейска партия едва от 11%. На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ. От 23 до 26 май около 500 милиона граждани на ЕС ще избират 705 евродепутати, в това число и 17 български. В ГЕРБ си поставяме задачата да имаме 6-има или повече евродепутати в следващия Европарламент, както и да работим за това ЕНП да бъде първа политическа сила. ЕНП изпълнява обещанията си от 2014 г. – върнаха европейската икономика към растеж.

Създадени са 12 милиона нови работни места. Безработицата е с най-ниските нива от 2008 година. От 2015 насам броят на незаконните имигранти е намалял с 90 %, благодарение на предприетите мерки“, заяви Цветанов и посочи, че тези резултати са постигнати с политики и усилия на всички държави от ЕС.

„Пред Европа остават общи предизвикателства, които не могат да бъдат решени от нито една страна поотделно. Осъзнавайки това, още в началото на февруари т. г., ГЕРБ ще инициира граждански диалог под надслов „Европа в нашия дом”. Всички трябва да работим за по-сигурна, просперираща, справедлива, устойчива и единна Европа.

Ние от ПГ на ГЕРБ подкрепяме Европейския парламент в намерението му да превърне евровота в „избори за Европейския съюз”.

Избирателите трябва да знаят какъв е залогът на вота им. От 2018 г. тече общоевропейски граждански дебат за бъдещето на Европа. Над 8000 младежи от страните-членки обобщиха очакванията си към ЕС в 100 идеи, като първите 10 бяха представени в ЕП в рамките на „Младежкия парламент” през ноември 2018 г.“, каза още Цветанов.

БСП: Предсрочни избори и каквото народът реши

Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност, хаос с винетките, два международни скандала, в които страната ни е въвлечена от управляващите – така описа ситуацията у нас лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви: „Положението в България е като война, необходими са извънредни мерки“. Според социалистите с отпускането на близо 1.34 млрд. лв. за строеж на магистрала „Хемус“ правителството е направило коледен подарък извън закона на няколко фирми, срещу които текат разследвания за злоупотреби със средства. Тя изброи имената на пет фирми, сред които „Пътностроителна техника груп“, „Главбугарстрой“ и „Трейс“, и ги нарече лицата на политикоолигархичните обвързаности. „Има ли преведени пари?“, попита Нинова и обяви, че тези фирми са протестирали срещу БСП. „А ако управляват цяла година, какво ще ли стане?“, попита още лидерът на БСП и обяви две действия на партията, които целят промяна на ситуацията в страната. Първото е искане на оставка на целия енергиен регулатор, ако той не определи реални цените на ток, вода и парно. Второто – БСП да напусне управителния съвет на сдружението на общините, ако продължава даването на пари само на общини на ГЕРБ. „Вие сте статуквото в Европа, а Европа върви към промяна. За нас Европа зачита националния интерес на държавите членки. Против сме Истанбулска конвенция, пакета „Макрон“ и пакта за миграцията“, обяви още Корнелия Нинова, обръщайки се към ГЕРБ. Накрая тя призова за предсрочни парламентарни избори, на които БСП да се яви с Визията си за България. „Опити за програмно правителство ще срещат нашия отпор. Този парламент е изчерпан. Уважаеми българи, знаем, че имате сили, надяваме се, че имате желание животът ви да се подобри към по-добро. Предсрочни парламентарни избори и каквото народът реши, ние ще го изпълним“, каза Нинова.

ДПС: призова за консенсус по приоритети за развитие

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че 2018 година е била изгубена за България заради скандали и призова за програма за ускорено догонващо развитие на страната спрямо средния стандарт на Европейския съюз (ЕС). „Ние трябва да имаме три пъти по-бърз растеж, за да не бъде страната за още едно поколение най-бедната в ЕС“, обяви лидерът на ДПС и поиска нов модел на управление.

„Важни въпроси стоят за решаване. Те искат сериозно експертно политическо обсъждане. Те стоят за решаване от този парламент. Той трябва да постигне консенсуса за програмата“, каза още Карадайъ. Той призова национално отговорните парии още тази година да бъде постигнат консенсус по политическите и икономическите приоритети за развитие на страната.

„Атака“: Сидеров откри кампанията си за евродепутат

Председателят на парламентарната група на „Обединените патриоти“ Волен Сидеров, който по неофициална информация иска да е кандидат за евродепутат, посвети голяма част от декларацията на призиви за промяна в Европа. Той каза, че тази година трябва да се реши сблъсъка „Глобализъм – антиглобализъм“, „Соросоизъм – традиционни ценности“. И после обясни, че дори от САЩ призовавали: „Националисти от всички страни, съединете се“. „Дали България ще изпрати евродепутати, които да отстояват позиции, или такива, които се съгласяват с джендъри и шест пола? Да защитим правото си да бъдем в Европа. Аз ще работя за това. Сега е годината, в която ще се явим на изпит. Вземете се в ръце“, обяви Сидеров и завърши: „Бог да пази България“.

ВОЛЯ: поиска екшън план до изборите за евродепутати

В подобен тон премина и декларацията на лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който поиска екшън план до изборите за евродепутати, в който се посочва как ще се повишат доходите на хората в страната. „Промяната в Европа е на вратата. Иде патриотична вълна, от която „Воля“ е част“, каза още Марешки.

 vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни