Connect with us

България

Георги Свиленски осъди прокуратурата

Публикувана

на

Депутатът от БСП Георги Свиленски осъди прокуратурата да му заплати над 20 000 лева обезщетение, съобщи lex.bg. Причината е скандалното дело около „Софийски имоти“, което започна през 2010 г. и приключи с оправдателни присъди близо 7 години по-късно. Решението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред по-горната инстанция.

Народният представител Свиленски беше обвинен в безстопанственост с още 12 души от ръководството на общинското дружество, включително и бившия му директор Тошко Добрев. Ставаше дума за продажба на 4 общински имота на цени, които според обвинението са по-ниски от пазарните и от това са настъпили щети за близо 2 млн. лева. Делото се запомни с това, че до оправдаването на всички подсъдими само на първа инстанция се стигна след като беше гледано от трима съдии. Първоначално беше разпределено на бившата шефка на СГС Владимира Янева, която обаче през 2011 г. се отведе заради подозрения за конфликт на интереси, тъй като е купувала имоти от дружеството като пълномощник на баща си. Oправдателните присъди бяха прочетени в края на 2016 г., а след това прокуратурата не ги протестира.

В иска си срещу държавното обвинение Георги Свиленски посочва, че вследствие на действията на прокуратурата е бил уронен престижът му. Като доказателство той представя копия от публикации за отразяването на процеса срещу него. Негов съпартиец казва пред съда, че колегата му се притеснявал да ходи на събития на БСП, защото хората „шушукали“. През 2015 г. бил номиниран за кмет на София, но се отказал заради делото. Не се изказвал и в парламента, за да не бъде атакуван с това, че е подсъдим. Свиленски се притеснявал за детето си, ограничил пътуванията в чужбина, за да няма проблеми на границата. Оплаквал се и от това, че не можел да ловува, защото му отнели пушката. Свидетелят твърди, че депутатът се притеснявал и за кандидат-президентската кампания на Румен Радев, тъй като съпругата на настоящия държавен глава Десислава Радева преди е била омъжена за Свиленски.

Съдия Вергиния Мичева от СГС осъжда прокуратурата да му плати само 15 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение, като приема, че наказателното дело не е причинило на Свиленски по-големи от нормалните за всеки подсъдим притеснения. Прокуратурата обаче трябва да плати на депутата и близо 4500 лева за имуществени вреди, и над 1300 лева за разноски. В решението си съдът посочва, че депутатът не е осъждан, а срещу него през 2004 г. е имало само прокурорска преписка за документна измама в Шумен, която е била прекратена през 2008 г. Отбелязано е още, че процесът срещу Свиленски е продължил близо 7 години, което било неразумно дълго. „Наказателните дела изискват по-голяма експедитивност, тъй като те засягат пряко подсъдимите, в конкретния случай репутацията на ищеца“, пише съдията.

Съдът обаче определя като голословно твърдението на Свиленски, че заради публикациите в медиите е била ощетена професионалната му кариера и не е станал кмет на София. Съдия Мичева пише, че от 2013 г. насам той винаги е избиран за депутат и посочва, че това е по-високо платена длъжност на по-висока и обществено значима професионална позиция. В решението се казва още, че несъмнено процесът се е отразил на личния живот и семейството на депутата, но в същото време, заради обществените му позиции, той е имал възможност да дава интервюта и да опровергава изнесените за него твърдения. Колкото до оплакването му, че е ограничил и пътуванията си в чужбина, съдът посочва, че няма такива доказателства, защото не му е налагана забрана за пътуване.

Провалът на делата от аферата „Софийски имоти“  донесоха солидно обезщетение и на бившият шеф на дружеството Тошко Добрев, който осъди прокуратурата на първа инстанция да му плати 15 000 лв. за неимуществени вреди и още 20 000 лв. за адвокатски разноски.

Радост Патева, която беше в Съвета на директорите на „Софийски имоти“, заведе две дела за вреди, причинени й от държавното обвинение. По втория иск на Патева срещу прокуратура вече са й присъдени 6000 лв.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни