Connect with us

България

Георги Първанов: Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват

Публикувана

на

Президентът е такава фигура, която трябва да бъде обединител на нацията, да олицетворява единството на нацията, както е записано в Конституцията. Освен това той трябва да бъде и коректив на правителството. Това сподели в сутрешния блок на БНТ бившият държавен глава Георги Първанов.

По думите му Румен Радев най-вероятно ще остане ярка опозиция на правителството, какъвто е бил в последните четири години.

Не може да имаме други очаквания, след като такива са били първите му четири години. Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори. Президентът казва, че не бива да има задкулисни действия, но без преговори няма как да стане. Толкова противоречиви са партиите, които се очертават като бъдещи парламентарни формации, че няма как да няма тежки преговори. Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник – и социален, и политически. Във времето на учителската стачка, която продължи няколко месеца, в президентството се събраха представители на правителството, парламента и синдикатите и бе намерена правилната формула. С други думи, президентът трябва да има споделена отговорност, коментира Първанов.

,,Нормално е в предизборна обстановка да се говори по-малко за коалиции. Това се прави след като са ясни изборните резултати. Но е факт, че има прекалено тежка нетърпимост в българската политика. Така беше и през 2005 г., когато формирахме тройната коалиция“, отбеляза бившият президент.

На въпрос за коалиция между ГЕРБ и БСП Георги Първанов бе категоричен, че такава е невъзможна

Скептик съм, такава коалиция не е възможна. Хората, които са представлявани от тези партии, създадоха прекалено голяма нетърпимост помежду си, отвърна той.

,,Не приемам тезата, че можем да оставим възрастните хора да горят като съчки или да пренебрегнем риска от пандемията. Аз съм привърженик на по-твърдите мерки до момента, когато излезем от ситуацията. Като цяло Щабът се справя нелошо, но сега ситуацията става драматична. Решението на този проблем трябва да оставим на специалистите“, коментира той думите на доц. Мангъров за „съчките“ и развитието на пандемията.

,,Когато съм създавал АБВ, съм залагал на едни почтени цели и именно около това се обединиха много ярки и силни фигури и бих искал този образ на АБВ да бъде запазен. По-добре да си по-малко популярен, но да останеш почтен“, отговори Първанов на въпрос дали сегашното ръководство на АБВ търси предизборна популярност покрай кандидатурата на доц. Атанас Мангъров.

Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват, каза Първанов за опонентите на премиера.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement