Connect with us

България

Гърция твърдо подкрепя България за Шенген

Публикувана

на

Гърция е готова да подкрепи България в присъединяването и към Шенген. Това заяви гръцкият външен министър Николаос Дендиас след срещата между него и българският външен министър и вицепремиер Екатерина Захариева.

„Гърция е стълб на стабилност и сътрудничество на Балканите и винаги подкрепя политиката за разширяване на Европейския съюз и насърчава европейската перспектива за държавите от Западните Балкани, при условие, че отговарят на условията и критериите. В този контекст е отделено голямо внимание на спазването на Преспанското споразумение по отношение на Северна Македония“, обясни още Николаос Дендиас.

Той добави още, че заедно с българския си колега са разгледали предизвикателствата пред Европейския съюз в последно време. „Говорихме за енергийни въпроси и двете правителства искат да сключат междуправителствено споразумение между България и Гърция“, допълни още Николаос Дендиас.

От своя страна Екатерина Захариева посочи, че България няма да забрави подкрепата, която Гърция ни е дала по пътя на нашето присъединяване към Европейския съюз. „През 2003 г., когато в Солун беше организирана първата среща от нашите гръцки приятели на страните от Балканите, което даде тласък и помогна на България да бъде член на Европейския съюз от 2007 г. Сега и ние, заедно с вас, искаме да помогнем на нашите съседи и приятели на страните от Западните Балкани да станат членове в ЕС”, добави Захариева.

Тя коментира, че през 2020 г. се отбелязват 140 години двустранни отношения между двете държави. „Търговията расте всяка година, за миналата година имаме 3,3 млрд. стокообмен евро, но разбира се, винаги може и повече. Гръцките туристи са на второ място по брой туристи в България. И също така, българските туристи всяка година се увеличават в Гърция“, допълни Захариева.

Преди срещата с нашия външен министър, Дендиас се срещна и с премиера Бойко Борисов. „С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори  между България, Гърция, Румъния и Сърбия работи много добре, особено в реализирането на инфраструктурните проекти“, заяви българският министър-председател в началото на срещата, обявиха от правителствената информационна служба.

По време на разговора Борисов изтъкна важността на ускоряването на реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, който е приоритетен за страната ни. „Това е важно за диверсификацията. Вече осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция. Капацитетът е от 3 до 5 млрд кубически метра газ“, посочи още министър-председателят. В рамките на срещата беше декларирано желанието на България и Гърция да продължат реализирането и на други инфраструктурни и енергийни проекти, които ще бъдат в интерес и на двете държави.

На срещата беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като премиерът подчерта значението на автомагистрала „Струма“ за свързаността с южната ни съседка.

Бойко Борисов и Николаос Дендиас бяха единодушни, че между България и Гърция съществуват отлични двустранни отношения, които ще продължат да бъдат насърчавани във всички сфери от взаимен интерес. По време на срещата беше посочено, че икономическото сътрудничество остава приоритет в двустранното партньорство и двете страни подкрепят всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на търговско-икономическите връзки.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни