Connect with us

България

Фондация „Тракия“ иска помощ от ЮНЕСКО за колекцията на Божков /видео/

Публикувана

на

Фондация „Тракия“ е потърсила помощ от ЮНЕСКО заради „едноседмичните опити за незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков“, съобщиха от Фондацията.

Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции, допълват от „Тракия“.

Според тях в разговор по телефона директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО е заявил, че експерти вече разглеждат случая и ще бъдат изпратени екипи в най-скоро време.

„Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена“, категорични са от Фондацията.

Те обясниха, че реакцията им е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на Васил Божков и Фондация “Тракия”. „До момента представителите на Прокуратурата многократно действат в разрес с действащото законодателство и показват неприемливо и нехуманно отношение към присъстващите членове на фондацията“, съобщиха от „Тракия“.

Припомняме на органите на реда и държавната администрация, че съществуват международни правила и конвенции за опазване и защита на културните ценности, собственост както на държавата, така и на частни колекционери“, твърдят от пресцентъра на Фондацията.

Фондацията на Васил Божков прилага видеоматериал, с който се вижда, че мъже изнасят кашони от лабораторията на „Тракия“ на ул. „Дунав“.

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

август 2020
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement