Connect with us

Свят

Фондация на Приц Чарлз в схема за пране на пари от Русия

Публикувана

на

Благотворителна фондация, начело на която е британският престолонаследник принц Чарлз, е получила дарения от офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, съобщи „Гардиън“.

Сумата от 200 000 долара е била изпратена чрез 3 превода в периода 2009-2011 година. Като официална цел на преводите е посочено „запазване на архитектурното наследство на Англия“.

По тази схема от Русия са били изнесени 4.6 милиарда долара, като са използвани 70 офшорни компании със сметки в Литва. Там вече е започнало разследване на това мащабно финансово престъпление на базата на информация от OCCRP и литовския сайт 15min.lt .

Според информацията, това представлява едно от най-големите изтичане на капитали от Русия по времето на президента Владимир Путин. Парите са били използвани за покупки на частни самолети, луксозни имоти, недвижими имоти и заплащане на високи такси за обучение на децата на руски олигарси в скъпи частни училища във Великобритания.

Основен участник в схемата е била инвестиционната банка „Тройка Диалог“ – една от водещите финансови институции в Русия, която от 2012 г. е част от „Сбербанк“. Мениджъри на банката са позволявали нелегалното прехвърляне на финансови потоци в продължение на 8 години, като се започне от 2004 г.

Главен мениджър на банката по това време е Рубен Варданян, арменски финансист известен с близки връзки с Владимир Путин. Той е и един от списъка на „Форбс“ на най-богатите руснаци.

Няма доказателства, че крайните получатели на средствата, в това число и принц Чарлз, са знаели за престъпния характер на получените пари, които са идвали от офшорни компании. Въпреки това документите показват, че престъпните и законните пари може да са били смесени заедно, което прави невъзможно проследяването на първоначалния източник.

Средствата, които получава Благотворителна фондация на принц Чарлз са похарчени за спасяването на имението Дъмфрис Хаус, което през 2007 г. е обявено на търг. Чарлз се намесва, за да не допусне прехвърлянето на историческия имот в частни ръце, като за целта успява да събере 45 милиона паунда от благотворителност. Начинанието му обаче натоварва фондацията с дългове, което кара престолонаследника да се обърне към инвеститори за допълнително финансиране. Варданян успява да събере още 1,5 милиона паунда от група руски бизнесмени, а принцът им дава официална вечеря през 2014 г.

Другият облагодетелстван от изнесените руски пари е Сергей Ролдугин, виолончелист, кръстник на по-голямата дъщеря на Владимир Путин и един от най-богатите хора в Русия. Той е получил внушителните близо 70 милиона долара от офшорната мрежа.

Самият Варданян също не е останал на сухо. Той е получавал пари за покриване на сметките му по кредитни карти на American Express, съпругата и тъщата му са получили по близо 1 милион евро на свои сметки.

Изтичането на тези средства от Русия са свързани със скандалното „Дело Магнитски“ и инвеститорът Браудер. Магнитски бе адвокат, който разследваше крупна измама и източване на пари, свързана с фонда на Браудер в Русия, бе арестуван и през 2009 година почина в затвора. Заради тази доста съмнителна смърт в САЩ бе приет и специален закон срещу хора и юридически лица, нарушаващи правата на човека.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни