Connect with us

Бизнес

Финансовото министерство назначи проверка срещу най-голямата лотария на пазара у нас

Публикувана

на

проверка

Финансовият министър Владислав Горанов е наредил на Държавната финансова инспекция да направи проверка на Комисията по хазарта, заради получен сигнал, че е облагодетелствала една от най-големите частни тото компании в страната. Става дума за сума в размер на 250 млн. лв от таксата по Закона за хазарта, която Комисията не е събрала.

Това съобщи самият Горанов в „Лице в лице“ по бТВ.

„Имаме сигнал, че Комисията по хазарта през годините така е определила начина на организиране на игрите на един от операторите, че това води до спестяване на таксата по Закона за хазарта. Тези твърдения трябва да бъдат проверени. Голям обем информация получихме и агенцията „Държавна финансова инспекция“ ще провери дейността на Комисията по хазарта. Чакам резултатите“, каза министърът.

Публикация на изданието „Медиапул“ посочва,че става дума за играта „Национална лотария“, а самият сигнал е бил подаден днес от братята Цветомир и Боян Найденови. Те са собственици на друга хазартна компания – „Ефбет“, която освен с казина, се занимава и с онлайн хазарт. Владислав Горанов отказа да съобщи пред бТВ точно срещу коя компания е подаден сигналът. Той не пожела да каже и дали има информация за нечие облагодетелстване заради несъбирането на сумата.

Според сигнала, потвърден от още два независими един от друг източника, лотарията плаща занижена (пропорционално) сума на фона на държавния спортен тотализатор за едни и същи игри, защото ползва различна формула за изчисляване на държавната такса върху хазарта. Твърди се, че по тази причина комисията по хазарта е пропуснала да събере около 250 млн. лв. за последните пет години.

„Получихме сигнал в Министерството на финансите, който е изпратен и до прокуратурата, в който се твърди, че през годините ДКХ така е определяла организирането на събирането на таксата за игрите на един от хазартните оператори, че са спестявани държавни такси“, обясни по-късно в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ Владислав Горанов. На въпрос дали някой не се е облагодетелствал от такава голяма сума като 250 млн. лв., Горанов отговори: „Нека да не бързаме. Но по принцип много хора се облагодетелстват от приходната част на бюджета, като избягват плащането на данъци“.

„Нека да не бързаме, но по принцип хората се облагодетелстват от приходната част на бюджета, като не плащат данъци“, каза той.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

Advertisement