Connect with us

Топ тема на деня

Финансовият министър: Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на МВФ

Публикувана

на

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг. Фискалният резерв е почти 10 милиарда лева.

Това успокои служебният министър на финансите Росица Велкова в интервю по БНТ по повод изтеклия доклад в медиите. Тя поясни, че това са само два сценария, разработени от Министерство на финансите по повод дългосрочната бюджетна прогноза, която трябва да изготви и да представи в Брюксел. И тези сценарии са дискутирани предварително със социалните партньори.

Росица Велкова увери, че подобни рискове биха настъпили, ако се движим с дефицит от 6-7%, но това към момента не е така. Нищо от предварителните прогнози няма да се случи, ако следваме 3% дефицит и финансите на страната са стабилни, което е другият сценарий, стана ясно от обяснението на финансовата министърка.

„Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд.

При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условия, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг“, заяви Росица Велкова.

„Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове.

Тези рискове са при един сценарий, който, тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%“, обясни финансовата министърка.

Велкова обясни и за двата сценария в доклада, които са били дискутирани със синдикатите, работодателите и с Националното сдружение на общините в Република България.

„Единият е, ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство, както в приходната, така и в разходната част, дефицитите за четирите години – от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапазона между 6-7%, което са твърде високи дефицити за такъв дълъг период, който трябва да представим пред ЕК и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези „черни“ сценарии, които бяха извадени извън контекста на доклада. Затова ние – министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%„, уточни министърът на финансите.

Велкова добави, че не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че съгласно удължения закон за бюджета, до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г.

В Брюксел трябва да бъде изпратена тригодишната бюджетна прогноза за 2024 – 2026 г.

„С оглед на внасянето на този проектозакон, трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта“, уточни Велкова причината, поради която се налага правителството да дискутира този документ.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни