Connect with us

България

Фандъкова-кандидат за втори мандат, Мая Манолова и БСП в патова ситуация-блокират се взаимно

Публикувана

на

Фандъкова най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат

Омбудсманът Мая Манолова би приела подкрепа за кметската си кандидатура в София от всякакви формации без расистки, а съдията Методи Лалов напусна съдебната система и обяви, че може да се включи в надпреварата за столицата. Така научихме за две от подготвяните кандидатури за кмет на София.

Малко повече от месец преди официалния старт на предизборната кампания картината изглежда така – това ще са местните избори на коалициите. Към тях се очаква да прибегне дори и ГЕРБ, които по традиция търсеха партньорство с други партии чак за балотажите, а на първия тур играеха сами.

Най-голямо е любопитството за битката в София. „Загуба на столицата е равносилна на загуба на европейските избори“, казва член на ръководството на ГЕРБ пред Свободна Европа. А от думите му става ясно, че за най-големия град в България партията му има две алтернативи: „Или трябва да признаем, че сме се провалили, и да оттеглим Йорданка Фандъкова, заменяйки я с друга номинация. Или трябва да продължим да играем с нея. Признаването на грешка в една толкова изнервена ситуация като сегашната би било грешка“, смятат от ГЕРБ.

И затова отбелязват, че най-вероятно Фандъкова ще се кандидатира за нов мандат в града. „Нали се покаяхме вече за Пловдив, не може за всички градове“, смятат в ръководството на формацията.

Срещу Фандъкова почти сигурно ще се изправи общественият защитник и бивш депутат от БСП Мая Манолова, за чиято кандидатура се говори още от преди европейските избори. Омбудсманът не иска да бъде издигната от социалистическата партия, в която тя членуваше, преди да заеме поста. „Мая настоява да бъде подкрепена от инициативен комитет и БСП да е в него“, разказват от „Позитано“ 20.

Досега самата Манолова избягваше темата и не отговаряше конкретно на въпроси дали ще се кандидатира, но в първата седмица на август даде ясни сигнали, че това по-скоро ще се случи. Основната й идея е да стигне до втори тур срещу Фандъкова и тогава освен подкрепата за нея от БСП да получи гласовете и на десницата. „Ние няма как да кажем – подкрепете Мая Манолова. Все пак тя беше активна по време на Орешарски. Може да се надява да получи нашите гласове, но и да гласува някой десен за нея – това ще е негово решение, а ние няма да призоваваме нашите избиратели, ако се стигне до балотаж Манолова – Фандъкова“, коментират от „Демократична България“.

„При Манолова проблемът по-скоро е, че подкрепата, която ще получи от БСП, й сваля процентите, от една страна, а без БСП, ако играе самостоятелно, процентите й са твърде ниски, за да достигне до втори тур“, обясняват от „Позитано“.

В БСП са наясно, че „играе“ ли Мая Манолова за кметския пост, е напълно безпредметно те да издигат кандидат, защото тя ще отнеме от левия вот. „Намираме се в патова ситуация – и ние, и Мая. Не можем един без друг, а можем само да понасяме загуби един от друг“, смятат социалисти.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *