Connect with us

България

Екстремни жеги над 44 градуса в Гърция

Публикувана

на

Изключително опасна гореща вълна обхвана цяла Гърция – за пореден път това лято.

Властите посъветваха гражданите да бъдат отговорни и да се защитят сами, като избягват дълъг престой на слънце, пият течности и използват отговорно електроуреди и водни ресурси. От понеделник и вторник температурните стойности ще стигнат и превишат 44 градуса.

Теодорос Колидас – директор на Националната метеорологична служба на Гърция: Тази гореща вълна се характеризира като много опасна, защото продължителността ѝ ще бъде много дълга.

В много магазини и по централни улици в Атина са сложени вентилатори, които разпръскват вода. Работодателите са призовани да дават отпуск на служители, които не работят в климатизирани помещения. Съветите към населението включват и избягване на маловажните пътувания и работа.

Михалис Хрисохоидис – министър на гражданската защита: Обръщаме се с молба към гражданите да използват водата и електричеството внимателно. Трябва да покажем максимална отговорност, за да няма прекъсвания в системата на електрозахранването.

Мнозина гърци купуват климатици, за да се спасят в жегите. Столицата Атина е пълна с коли, туристи и местни жители, които търсят всевъзможни начини за охлаждане – пиене на вода, консумиране на сладолед. Спешните отделения в болниците са в готовност за реакция на сигнали за топлинни удари и други усложнения от горещото време.

За пръв път в Европа община Атина си назначи главен отговорник по горещините, чиито функции са да координира действията на местната администрация по справяне с последиците от екстремната жега.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни