Connect with us

България

Евростат: 1 млн. българи пият всеки ден

Публикувана

на

Българите са изразходвали около 1,7 процента от общите си разходи за алкохол, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на спиртни напитки сред домакинствата в ЕС през 2017 г.
Средният показател за ЕС е бил 1,6 на сто, като анализът изрично отчита, че в тези сметки не се включват разходите за алкохол, заплащани в ресторанти и хотели.

Според данните на Евростат общите разходи на домакинствата у нас за алкохол са били в размер малко под 600 млн. евро или приблизително 1,2 млрд. лева.

Тези цифри се потвърждават и от националната статистика, според която през 2017 г. едно домакинство у нас е похарчило средно по около 400 лева за алкохол /без разходите в ресторанти и хотели/, което при наличието на около 3 млн. домакинства у нас също отчита 1,2 млрд. лева, изразходвани за спиртни напитки.

Освен това пак по данни на НСИ около 15 на сто от българите са консумирали алкохол почти всеки ден или няколко пъти седмично /приблизително 1 милион души/, а веднъж месечно са консумирали алкохол 30 процента /приблизително 2,1 млн. души/. Всеки трети българин или около 30 процента съобщава, че не е консумирал алкохол в рамките на една година.

Делът на мъжете, които са консумирали алкохол редовно или понякога, е бил почти 4 пъти по-висок от този на жените. Най-много алкохол са консумирали мъжете във възрастовата група 45-64 години, а при жените – 20-45 години. Всеки втори мъж е предпочитал да консумира концентрат, а всяка втора жена – вино.

Тревожна тенденция е и засилената употреба на алкохол сред подрастващите, като средната възраст, при която е бил приеман за пръв път алкохол е била 13 години. За младежите от 13 до 18 години предпочитаният алкохол е бил бирата.

Алкохол за 130 млрд. евро е бил изпит в ЕС

През 2017 г. домакинствата в ЕС са изпили алкохол в размер на близо 130 милиарда евро или средно по 300 евро на всеки жител в ЕС, отчита Евростат. Анализът отново подчертава, че в тази сума не са били включени алкохолните напитки, заплащани в хотели и ресторанти в Евросъюза.

Най-много средства, отделяни за алкохол са регистрирани в трите балтийски републики: Естония – 5,2 на сто от общите разходи на домакинствата там /622 млн. евро/, Латвия – 5 на сто /780 млн. евро/ и Литва – 4 на сто /или близо 1 млрд. евро/.

В противоположния край на скалата най-малко средства за алкохол са били отделяни от домакинствата в Испания /0,8 на сто или 5,5 млрд. евро/, Италия и Гърция – по 0,9 на сто или съответно по 9 млрд. евро и 1 млрд. евро.

Страните, в които жителите са похарчили най-много средства за алкохол в ЕС са: Германия – 23 млрд. евро, Великобритания – 22 млрд. евро и Франция – 21 млрд евро.

Най-малко средства за алкохол са похарчили жителите на Исландия – 280 млн. евро, Словения – 380 млн. евро и Люксембург – 470 млн. евро, отчита Евростат.

Справка в сайта на СЗО показва, че за въпросния период средно в ЕС са се падали по 10 литра концентриран алкохол на глава от населението.

Най-висок дял на употребявани концентрати е отчетен в Естония – по 15 литра на човек, а най-нисък в Швеция – по 7 литра на човек годишно.

За страните от региона показателите са следните: България – 12 литра на човек, Румъния – 10 литра, Сърбия и Македония – по 9 литра, Гърция – 7 литра и Турция – 2 литра концентриран алкохол на глава от населението,

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни