Connect with us

Енергетика

Еврокомисията разследва договора на служебния кабинет на Радев с турската „Боташ“

Публикувана

на

Най-голямата българска компания за разпределение на природен газ „Булгаргаз“ е получила въпроси от Европейската комисия относно сделката с турската компания „Боташ“, съобщиха от Министерството на енергетиката

Договорът на служебния кабинет на Румен Радев задължава България да плати 3.8 млрд. лв. в следващите 13 години, дори да не изпозлва нищо.

От писмото става ясно, че генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕС е поискала от „Булгаргаз“ да изпрати изчерпателен списък с документи за споразумението с турския оператор „Боташ“ (BOTAS) за резервиране на капацитет на турско-българската граница.

Освен това е поискана и информация за договорите, които са сключени или са в процес на договаряне, при които „Булгаргаз“ може да действа като изключителен представител или дистрибутор на „Боташ“ за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Разследването идва на фона на опасенията, че „Булгаргаз“ стана без конкурс единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за газ, осигурен в Турция и доставен в региона. А в голямата си част той е руски. Освен това огромната част от разходите за транспортиране на този газ са поети от българската държава.

Когато 13-годишното споразумението беше обявено за първи път през януари от служебния кабинет на Гълъб Донев, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения за възможни нарушения на конкуренцията.

Правителство на Николай Денков също възложи разследване на сделката, но засега няма официални резултати от нея.

Големият проблем е, че ползите от споразумението за България изглеждат пренебрежимо малки на фона на разходите, които държавата в лицето на „Булгаргаз“ се е съгласила да направи. Обратно, турската „Боташ“ получава срещу скромни такси гарантиран достъп до българския и европейския пазар, като няма изискване да доказва произход на газа и реално може да препродава големи количества от Русия.

През юни енергийното министерство започна пълна проверка на целия процес, при който е сключен договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“ за покупко-продажба на природен газ. „Продължаваме промяната“ обвиниха президента, че отдалечава България от Европа като сключва „тайни договори за руски газ“ чрез служебния кабинет.

В края на юни по време на изслушване в парламента министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че България не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ.

По-късно днес от Булгаргаз съобщиха, че са получили въпроси от Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия относно доставките на природен газ до България. Поисканата информация е насочена към отношенията с доставчици и партньори и подробности за доставките. Ще я предоставим в договорения с ЕК срок, уточняват от държавното дружество.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2023
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement

Популярни