Connect with us

България

ЕС въвежда нови по-защитени документи за самоличност, у нас паспортите с валидност 10 години

Публикувана

на

Съветът на Европейския съюз (ЕС) съобщи, че е приел нови правила срещу злоупотребата с документи за самоличност.

Въвежда се по-голямата сигурност на личните карти на гражданите на ЕС и на документите за пребиваване, издавани на чужденци. Правилата предвиждат минимални стандарти за съдържащите се в документите данни и за защитата на документите от подправяне. Личните карти в ЕС занапред ще имат единен формат и машините ще могат да разчитат вписаните в тях данни.

Документите ще съдържат портретно изображение на притежателя и два от пръстовите му отпечатъци в цифров вид на безконтактен чип. Документите ще важат поне пет и най-много 10 години. За хора над 70-годишна възраст ще може да се издават и лични карти с по-дълъг срок на действие, а за малолетните граждани – за срок, по-кратък от пет години.

Издадените лични карти, които не отговарят на новите изисквания, ще станат невалидни 10 години след датата на прилагане на новите правила или при изтичането на срока им на валидност. Личните карти, издадени на граждани на възраст над 70 години, остават валидни, ако отговарят на променените правила.

В България срокът на валидност на международните паспорти да бъде 10 години, прие на първо четене парламентът.

Депутатите одобриха три законопроекта за промени в Закона за българските лични документи. Два от тях са внесени от Министерския съвет и един от депутати от „Воля“.

Промените, внесени от „Воля“, предвиждат удължаване на срока на валидност на паспортите на българските граждани от 5 на 10 години. По този начин срокът на валидност на международните паспорти ще се приравни с този на другите документи за самоличност, посочват от партията. В мотивите си те отбелязват, че повечето визи за държави извън Европейския съюз са за срок от десет години и се поставят на страница в задграничния паспорт.

Измененията, предложени от Министерския съвет, предвиждат МВР да осигури техническите и организационни условия за издаването на паспорти със срок на валидност 10 години не по-късно от 1 януари 2021 г.

Законопроектът на правителството предвижда още нова процедура за подаване на заявления за подмяна на български лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР. Наред с опцията за използване на квалифициран електронен подпис, заявителят ще може да подава заявление в електронен формат и без да използва такъв подпис, като към заявлението приложи копие от валиден документ, чиято подмяна желае. Новата възможност ще изисква по-дълъг период на технологична подготовка, поради което е предвидено изменението да влезе в сила 12 месеца след обнародването му в „Държавен вестник“.

Намаляват се и сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление. От 90 дни за обикновена услуга е предвидено срокът да е 45 дни, а при 60 дни за бърза услуга срокът се предвижда да е 30 дни. С измененията се въвежда възможност български личен документ да бъде получен извън страната лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга.

Правителството предлага и изменения, с които се въвеждат срокове за издаване на лични карти и паспорти, а именно при обикновена услуга – до 30 дни, при бърза услуга – до 3 работни дни, а при експресна услуга – до 8 работни часа, от приемането на заявлението. Въвеждат се и срокове за издаване на документ за самоличност на чужденец, а именно при обикновена услуга документът ще се издава за срок до 30 дни, а при бърза услуга – за срок до 10 работни дни.

Юлиан Ангелов /“Обединени патриоти“/призова МВР, освен българите зад граница, да облекчи и тези в страната да се сдобиват с лични документи. В момента изискването е да се вадят по постоянен адрес, бих помолил МВР да разработи система всеки един български граждани, без значение къде му е адресната регистрация, да може да подава заявление за документи за самоличност, каза Ангелов.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов посочи, че първата стъпка в тази посока вече е направена и вече има възможност да се подаде заявление за издаване на документ за самоличност във всяко едно районно управление или областна дирекция на територията на постоянния адрес на заявителя.

Той добави, че догодина предвиждат въвеждането на нова система, така че заявленията да могат да се подават във всяко РПУ. Ципов посочи, че в момента МВР предлага услуга за подаване на заявленията по електронен път, стига да не е необходимо да бъдат снемани биометрични данни. Ако имате валидни биометрични данни, можете да подадете заявлението от всяко мобилно устройство, обясни той.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни