Connect with us

Енергетика

Енергийният министър: Води се координирана атака срещу „Булгаргаз“ и националния ни интерес

Публикувана

на

Mинистърът на енергетиката Александър Николов обяви на извънреден брифинг тази сутрин, че има координирана атака срещу „Булгаргаз“, чието ръководство бе изцяло сменено преди седмица заради недоволството на новите управляващи от неговата работа.

Повод за брифинга стана информация, разпространена вчера от бивш енергиен министър на БСП Румен Овчаров в телевизионно интервю за сключени сделки на газовата борса от държавното дружество, с уточнението, че начинът на сключване показва удовлетворяването на интересите на конкретни купувачи. След това темата бе подета от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, един от неговите енергийни министри Делян Добрев и от Кирил Петков.

Николов описа ситуацията като от гимназията, при която всички преписват грешно от един. Обяви, както и вчера от самия „Булгаргаз“ коментираха, че не става дуа за сделка с 60 хил. мегаватчаса газ, а за близо 40 хил. и подчерта, че тъй времето не е много студено и консумацията не е висока, „Булгаргаз“ има излишък от гориво. Той е длъжен да поддържа баланс, което означава, че излишъкът трябва да се продаде.

Допълни, че става дума не за една, а за 18 сделки с различни купувачи и че това е станало по прозрачните правила на държавния газов хъб „Балкан“. Когато дружеството се озове в излишък, за да реализира максимална полза и потенциално след това да използва ресурса за намаляване цената на горивото за следващи периоди, трябва да гони възможно най-висока цена в конкретния момент, описа принципа на действие той.В отговор на въпрос обяви, че въпросните сделки са за излишъка от микса, който е одобрен от енергийния регулатор и няма как да се продава само по-скъпото гориво, доставено от „Газпром“, а да не се предлага това от Азербайджан или изтегленото от Чирен.“След като миксът е одобрен от КЕВР, или се консумира целият от заявилите потребление, или остава излишък от този микс за продажба“, обяви той.

От думите му се разбра, че финансовият ефект от вчерашните сделки е за 5 млн. лв. Допълни, че ако тези сделки не са били реализирани, то другата стъпка е на по-неизгодна за „Булгаргаз“ цена излишното количество да се реализира чрез „Булгартрансгаз“. Няма причина да се очакват катастрофични сценарии, обяви Николов на въпроси за потенциална заплаха за газоснабдяването на вътрешния пазар.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2022
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement