Connect with us

България

ЕМА разреши лекарството на „Пфайзер“ срещу Ковид

Публикувана

на

„В България до момента са осигурени от четирите разрешени ваксини в ЕС срещу Covid- 19 за близо 8,5 млн.лв. В ЕС към момента са разрешени пет ваксини, като към държавите членки са извършвани доставки от четири от тях. Най-много дози имаме от ваксината на Янсен, след това ваксината на „Пфайфзер/ Бионтех“, следват по количества ваксините на „Модерна“ и на „Астра Зенека“, заяви пред БНР Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Петата ваксина, която е първата антигенна или протеинна ваксина, тази на „Новавакс“, я очакваме в България през месец март. Към момента в нито една държава – членка няма извършени доставки от нея.

Министерството на здравеопазването провежда в момента разговори с Европейската комисия за осигуряване на количества и от тази ваксина за нашата страна. Ще има развитие в тази посока и ще имаме доставки и от нея. За количества не мога да уточня все още“, съобщи Богдан Кирилов.

 

Кирилов уточни, че данните сочат 90 на сто ефикасност на ваксината на „Новавакс“ по отношение на симптоматично и тежко протичане, като първоначалните данни показват и ефикасност спрямо варианта „Омикрон“, но са необходими още клинични проучвания, защото ваксината не е прилагана в много държави.
Компанията трябва да предостави и тези данни на ЕМА в следващите седмици.

Очаква се одобрение и за другата антигенна ваксина – на фирмите „Sanofi/Glaxo“, която е също антигенна, допълни Богдан Кирилов. България е заявила и 10 000 дози за инактивираната ваксина на „Валнева“, но все още няма окончателни данни от клиничните изпитвания, но към средата на годината би следвало да има окончателна оценка.

 

Директорът на ИАЛ съобщи, че двете нови лекарства срещу Covid – 19 – на фирмите „Пфайзер“ и „Мерк“, ще бъдат достъпни за нашата държава. Те ще се прилагат като таблетни форми в ранен етап на болестта, преди да стигне до усложнения.

За хапчето на компанията на „Пфайзер“ за комбиниран продукт EMA препоръча издаване на разрешение за употреба под условие.

EMA препоръчва издаване на разрешение за употреба под условие на хапчето на „Пфайзер“ за Covid-19

За лекарството на „Мерк“ становището на ЕМА се очаква през февруари.

„Количествата все още не мога да кажа какви ще са, но са направени всички необходими стъпки от МЗ да получим лекарствата едновременно с всички страни – членки“, посочи Богдан Кирилов.

500 деца до 11 години са ваксинирани у нас, от 12 до 15 години – 11 000, а от 16- 17 години още 10 хиляди са имунизираните деца. По думите на Кирилов и за новите ваксини, в съответствие с препоръките, компаниите трябва да предоставят педиатричен план, след получаването на разрешение за употреба.

Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас, посочи още той.

За децата от 12 до 18 години има 8 съобщения са странични реакция, които са стандартните и са леки, като преминават до 48 часа.

България готви дарение от 250 000 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ за Босна и Херцеговина, стана ясно още от думите на Кирилов.

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2023
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни