Connect with us

България

Елена Йончева обвинена за пране на пари

Публикувана

на

Спецпрокуратурата е повдигнала обвинение на депутата от БСП Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Разследващите смятат, че парите са били източени от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Държавното обвинение твърди, че през 2012 година Йончева е направила общо дружество с офшорната фирма, която след това е внесла по сметките на новата фирма над 650 000 лева от КТБ.Спецпрокуратурата е повдигнала обвинение на депутата от БСП
Елена Йончева се отказа от имунитета си, след като през ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров го поиска.

В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г. че, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД.

На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лв., разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лв. Всеки от учредителите, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дял,а с обща номинална стойност в размер на по 5000 лв.

Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с КТБ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“.

Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство, посочиха тогава от обвинението.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни