Connect with us

България

Дъжд, дъжд и пак дъжд: опасно време в София и още 20 области

Публикувана

на

Оранжев код за опасно време с интензивни валежи е обявен днес за 15 области на страната, включително столицата. В други 6 области в сила е жълт код, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 17 юни.

Най-тежка ще бъде ситуацията във Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. С повишено внимание трябва да бъдат също жителите на Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали, където също ще има гръмотевични бури.

Заради неспиращите проливни дъждове най-сложна сложна остава обстановката във Врачанска област, където е обявено частично бедствено положение в две общини – Враца и Криводол, и четири села в община Мездра. Остава в сила и частичното бедствено положение във видинския град Димово, в района на който все още е затворен международният път Е-79.

Забранено е и движението по пътя Враца – Криводол. Заради придошлите води от обилните валежи е затруднено преминаването по редица основни пътища в наводнените райони, включително в град Мизия.

Изготвеният от експертите на НИМХ климатичен анализ показва някои тревожни данни и тенденции.

Сумарните количества валежи от началото на юни до вчера (16 юни) са надхвърлили между 2 и 4 пъти климатичните норми на места в Западна България. Валежите през първата половина от месеца са главно в западната половина от страната, докато на изток сумарните количества са само между 1 и 20% от нормите.

Най-значителни са валежите в района на Западна Стара планина и високите части на планините в Югозападна България, където отчетените сумарни количества надхвърлят 250-350 л/кв. м, посочват от департамент „Прогнози и информационно обслужване“ към института.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни