Connect with us

Водещи новини

Дъблин с улиматум към Лондон за Брекзит

Публикувана

на

Ирландия предупреди, че няма да има търговска сделка за Брекзит, ако британското правителство продължава с опитите да прокара спорния проектозакон за вътрешния пазар, който е в нарушение на международните норми, коментира БНР.

В края на поредната трудна и решителна седмица в преговорите за търговските отношения след Брекзит напрежението отново достигна критичен връх след изявления от двете страни на преговорния процес.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни заяви за „Скай нюз“, че ако Борис Джонсън продължава с неговия проектозакон за вътрешния пазар, който може да анулира части от вече подписаната „сделка по развода“, просто няма да има ново споразумение за бъдещите отношения, защото то няма да бъде ратифицирано от ЕС.

Думите на Ковъни бяха изтълкувани в Лондон като ултиматум.

По-късно британският министър на околната среда Джордж Юстъс заяви по Би Би Си, че правителството няма намерения да отстъпва и ще върне отново в парламента проектозакона в оригиналния му вид, въпреки че Камарата на лордовете го отхвърли заради някои текстове.

Иначе въпреки постигнат напредък в някои области, Лондон и  Брюксел продължават да имат големи различия за държавната помощ и риболова. Някакъв оптимизъм преди следващата решителна седмица все пак има.

Джордж Юстъс заяви:

„Винаги можеш да изстискаш допълнително време, ако си почти накрая, но тази седмица нещата трябва да се раздвижат, да постигнем пробив по някои от трудните въпроси и да намерим решение“.

Той допълни, че напускането на главния съветник на премиера Доминик Къмингс, архитектът на кампанията за Брекзит, не е от значение за хода на преговорите.

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement