Connect with us

България

ДПС връчи на премиера 9 папки със сигнали срещу Иво Прокопиев

Публикувана

на

„Явно почваме да се обединяваме по-голяма група, че този главен прокурор трябва да си ходи.“

С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към депутата от ДПС Йордан Цонев по време на парламентарния контрол.

9 огромни папки със сигнали срещу медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев връчи ДПС на премиера Кирил Петков в пленарната зала на парламента.

„Г-н премиер, аз ви попитах за сигналите, които отправихте към главния прокурор – 19 според Вас, връчени на 20-ия. Помолих Ви да връчите сигнал и за 21-вия. Тогава Вие ни отговорихте така: „Ако имате явни, ясни сигнали за  което и да е лице, включително и за Иво Прокопиев, ще се радвам да ми ги предадете и наистина Ви казвам – оттук нататък всички под един аршин. България е държава, в която ще следваме законодателството и всички ще бъдем под един аршин”, обърна се към премиера зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по  време на блиц контрола в парламента.

 

И сега за единия аршин – аз и нашата парламентарна група си изпълняваме обещанието. Ето това са сигналите, които сме събрали от антикорупционната търсачка Гугъл. Те касаят лицето Иво Прокопиев, който както знаят всички е медиен монополист, олигарх, енергиен олигарх, заяви Йордан Цонев.

Искам да Ви ги връча от името на ПГ на ДПС  и да Ви помоля да изпълните обещанието си. Тоест – под един аршин да направят всичко, което е нужно, органите, които разследват и които са под Ваш контрол. И съответно – да сезирате прокуратурата, каза зам.-председателят на ДПС.

Моят въпрос е свързан с този, с другите сигнали и въобще с антикорупционната политика на правителството с нулевата толерантност към корупцията, заяви още Цонев. И попита премиера: „Като прилагате антикорупционната политика на правителството, ще се съобразите ли и със законодателните инициативи на ДПС, които подпомагат тази политика? За една от тях вие ни обещахте, че групата на мнозинството ще подкрепи. Това бяха „златните паспорти” –  законодателната ни инициатива за пълна ревизия на всеки един от случаите. Ние сме внесли предложение за второ четене на промените в Закона за българското гражданство, макар че нашият законопроект не беше приет на първо четене, въпреки вашите обещания.”.

Вчера Европейската комисия внесе доклад за тези паспорти, ние го имаме и там наистина се настоява за такава ревизия, освен всички други многобройни инициативи. Имаме и други законодателни инициативи. И въпросът ми е ще изпълните ли обещанието си по отношение на този сигнал, на други сигнали, по отношение проверката на „златните паспорти”, включително и пребиваването. Защото вчера в доклада на Европейската комисия се говори и за пребиваването, не само за гражданството, както ние предложихме, заяви Цонев.

Благодаря за подадения сигнал. Няма да има сигнал, който ще бъде игнориран по никакъв начин от българското правителство, обеща Кирил Петков. И допълни: „Единственото, което аз се чудя, е защо този сигнал не отива директно в прокуратурата. Ние ще го предадем. Ако и Вие  нямате доверие на българската прокуратура, тук имаме общ проблем, който трябва да решим.”.

За златните паспорти аз съм сигурен, че управляващата коалиция, те са внесли законопроект по темата, така че този проблем трябва да е решен. Аз лично съм дал обещание, че този вид схема ще бъде прекратена и България вече няма да бъде асоциирана с такива златни паспорти, каза Петков.

Подаваме сигнала към Вас по две причини. Първо – за доверието в българската прокуратура. ДПС има доверие във всички институции, включително и в Министерски съвет и в прокуратурата. Но по отношение на лицето Иво Прокопиев ние нямаме доверие в прокуратурата. Защото подозираме, че има опънат чадър над него години наред, включително и последните 2-3. Оправдателната му присъда на втора инстанция не бе протестирана от прокуратурата, което не е практика на българската прокуратура. Тя трябва да отговори, каза Йордан Цонев.

Ще запитате ли българската прокуратура защо не е протестирала оправдателната присъда? Имат всички основания за това. Ако трябва да се дадат нови обстоятелства, могат да се дадат и нови обстоятелства. А има и много данни назад във времето, когато подозираме, че прокуратурата е опъвала чадър над това лице, каза още Цонев.

Втората причина да подаваме сигнала през Вас е, че институциите, които разследват данните, са под Ваш контрол. И е добре Вие да упражните, и аз съм убеден, че ще го направите, по-сериозен контрол. А и това, което Ви предаваме, е публична информация, така, както вие казахте, че  е публична информация това, което давате за 19-те лица. Ние постъпваме по същия начин. Подхождаме с доверие към вас. Защото иначе не е нулева толерантност, ще стане нещо по-малко, категоричен бе Йордан Цонев.

На тръгване от пленарната зала Кирил Петков се направи на ударен и не взе папките със сигнала на ДПС. От Движението го подсетиха, но премиерът се измъкна с оправданието, че после ще ги вземе.

  vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни