Connect with us

България

Доколко положителен е докладът на ЕК за България или е „широко затворени“ очи

Публикувана

на

Механизмът за сътрудничество и проверка ще продължи, а българското правителство има още работа, която да свърши. Toва е записано в частта за България на първия годишен доклад за върховенството на закона в Европейския съюз. Управляващите у нас го нарекоха „обективен“ и „положителен“.

„Не знам как този доклад може да се чете положително. На базата на това сравнение с всички страни членки става ясно, че България стои много зле. Стои в групата на Полша и Унгария“, заяви зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в „България сутрин“.

По думите ѝ докладът е доста дипломатичен от една страна, а от друга – доста ясен. Тя посочи, че според доклада българският парламент се е превърнал в лобистка организация.
Чернева подчерта, че е приета регулация, която прави връзка между върховенството на закона и финансовите инструменти на ЕС. Това обхващало бюджета за следващите 7 години, Фонда за възстановяване и съществуващите финансови ангажименти.

„Върху такива доклади ще стъпят политиките на ЕС по отношение на разпределянето на фондовете между страните членки. Никога не сме смятали, че сме достатъчно важни и някой ще се задейства само заради нас. В случая на Полша и Унгария има демонстративно антиевропейско управление. В България позицията е много по-прагматична“, каза още  Весела Чернева.

„Механизмът за сътрудничество и проверка продължава. Нашите власти бяха рекламирали положението, че този механизъм ще отпадне. Оказва се, че неясно докога ще бъдем под контрола на два отделни механизма“, коментира пред Bulgaria ON AIR Андрей Янкулов – адвокат от Антикорупциония фонд и бивш прокурор.

Според него тепърва чакаме да ни кажат нещо, което вече от Европа са ни казвали в ред становища, с които обаче не сме се съобразили. Налице е видимо протакане, зад което се крият други цели, смята Янкулов.

„Важно е какво ще последва в резултат на тези констатация. Общественото мнение в държавите членки на ЕС започна много сериозно да обръща внимание какво се случва в периферията. Много трудно европейските институции ще могат брутално да си затварят очите какво се случва тук“, разясни той.

От своя страна Движението за права и свободи (ДПС) оцени вчерашния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона като обективен и полезен. Направените в него критики са градивни за страната ни отбеляза народният представител от Движението Хамид Хамид.

Той обясни, че реформите в съдебната система не могат да дадат резултат веднага, но твърдението в доклада, че те са на прав път трябва да се отбележи.

Йордан Цонев коментира темата, залегнала в доклада за медиите и свободата на словото.

Ние смятаме, че нашата парламентарна група внесе и парламентът прие най-важните стъпки в тази посока, за която се говори в доклада за прозрачността, каза още Цонев. По думите му как се изпълнява този закон трябва да се пита изпълнителната власт.

Ако има някакви критики по отношение на прозрачността на собствеността, те не могат да бъдат правени към законодателя. Ако нещо пречи законът да бъде прилаган в неговата цялост и пълнота, би трябвало да получим съответните предложения, допълни още заместник-председателят на ПГ на ДПС.

Той отчете, че ДПС са направили най-много от всички партии в посока прозрачност на собствеността, свободата на медиите и свободата на словото.

Междувременно ДПС изрази възмущение от ситуацията на журналистите в Народното събрание. Това според тях е още един повод за оставката на Цвета Караянчева, каза Хамид Хамид.

Имахме вече възможност да изразим нашето становище през една от медиите. Изразихме своето възмущение от ситуацията, в която се намирате вие специално тук. Определението беше, че това е още един повод за оставка на председателя на Народното събрание, посочи Хамид.

Ще се върне старият режим, който беше в старото Народно събрание. ДПС никога не е имало проблем с комуникацията си с журналистите. Ние сме открити, във всеки момент разговаряме с вас, каза Йордан Цонев. Според него контактът между журналисти и политици е полезен.

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement