Connect with us

България

Добър ден за българската прокуратура: Божков се тагна от Барселона (Видео)

Публикувана

на

„Сега е моментът да спасим родината!“

С подобни думи Васил Божков откри предизборната си кампания (по собствените му думи) в профила си във фейсбук.

Хазартният бос Васил Божков пусна ново видео в социалните мрежи и се тагна от барселонския квартал „Ла Барселонета“ само седмица след като написа „Идвам“. Заканата му бе по повод решение    на Съда на ЕС в Люксембург, че останалитедържави може да не изпълняват европейски заповеди за арест, издадени от България. Във видеото Божков, за чието задържане също има издадена европейска заповед, не коментира казуса. То е изцяло предизборно. От него няма как да се установи дали наистина е Европа, където би
могъл да бъде задържан по искане на българските власти. Досега бизнесменът твърдеше, че е в Дубай. Казусът, по който се произнесе съдът, няма общо с Божков. То е по повод заповед на районната прокуратура в Свищов, издадена миналата година с искане за задържането на българин, заподозрян в кражба на пари и бижута. Той е арестуван на 11 март 2020 година във Великобритания. Арестуваният обаче оспорва българската заповед за арест пред районния съд в Уестминстър. Английският съд постановява, че в българското право нито актът на прокурора, с който се разпорежда задържането на издирваното лице, нито европейската заповед за арест, издадена от същия орган, подлежат на съдебен контрол. По това българското право се различава от това в другите държави членки.
Финалното решение на Съда на ЕС е, че в България „не са изпълнени изискванията, присъщи на ефективната съдебна защита, от която трябва да се ползва лице, срещу което е издадена европейска заповед.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement